Losos na másle s karamelovými brambory

Losos patří k jídlům, které nepřipravujeme každý den, nicméně konzumace ryb je doporučována minimálně jednou týdně. Losos se tradičně připravuje na másle, ale samozřejmě podobně jako kuře snad na tisíc a jeden způsobů. I my jsme se rozhodli vám rozšířit lososový repertoár a přinášíme vynikající recept na lososa na másle s karamelovými brambory. Tato nezvyklá kombinace ve spojení s rybou vám způsobí skutečný gurmánský orgasmus.

Losos na bylinkovém másle

 

  • 500g lososa

 

 

  • Trošku bílého vína

 

 

  • 50g másla

 

 

  • Hrst sekané petrželky

 

 

  • Růžová himálajská sůl (může být obyčejná)

 

 

  • Citrónová šťáva

Postup přípravy

Plátky lososa pokapeme citrónovou šťávou a necháme alespoň 10/15 minut uležet. Zatím si smícháme změklé máslo s jemně sekanou petrželkou a dochutíme pár kapkami citrónu. Místo petrželky lze pro obměnu použít šalvěj či rozmarýn. Takto smíchané máslo vložíme do nějaké mističky a necháme v lednici ztuhnout.

Rybu dále mírně osolíme, zakápneme bílým vínem a vložíme na rošt - použijeme buď horkovzdušnou troubu, gril apod. Pečeme přibližně 15 minut na 200 stupňů. Upečenou rybu dáme na talíř a položíme na každý kousek dva oříšky připraveného ztuhlého másla. Podáváme s karamelovými brambory.

Karamelové brambory

Brambory umyjeme a uvaříme ve slupce. Poté je oloupeme, ale nekrájíme. Snad jen pokud byste měli nějaké velké brambory. Následně je přidáme do směsi na pánvičce: máslo, cukr a voda. Za občasného míchání necháme zkaramelizovat. Zdobíme slunečnicovými semínky a tymiánem.

Náš tip na změnu:

Budete-li toužit po malé změně, můžete si připravit k pečenému lososu oříškovou pomazánku namísto bylinkového másla. V tomto případě už však zůstaňte u klasických brambor. Recept na oříškovou omáčku: 1 polévková lžíce arašídového másla, sójová omáčka a trochu zeleninového vývaru - vše smícháme a krátce povaříme. Rybu na talíři polijeme touto omáčkou. Následně posypeme celé jídlo vhodnými bylinkami (kopr, petrželka, pažitka, tymián, rozmarýn).