5 top potravin nejen pro sportovce

Zdravá strava se nemusí týkat jen zarytých sportovců. Existují potraviny, které se vyplatí zařadit do jídelníčku každého člověka. Obsahují totiž živiny, které jsou pro správné fungování lidského organismu nezbytné. Vaši zvědavost ukojíme hned ze startu. Jedná se o vajíčka, ryby, avokádo, ořechy, kasané mléčné výrobky. Proč zrovna tyto potraviny, to se dozvíte v dnešním článku.

Vajíčka

Mýty o škodlivosti vajec jsou dávno zažehnány. Ačkoliv skutečně obsahují cholesterol, ale ten "hodný". Mimo cholesterolu obsahují žloutky i látky, které brání vstřebávání cholesterolu, takže vejce mohou i lidé trpící vysokou hladinou cholesterolu v krvi. Vaječné bílky jsou zdrojem kvalitních bílkovin, žloutky zase obsahují nenasycené mastné kyseliny. Ve vejcích najdeme i vitamíny A, B1, B2, B3, B6, D a minerální látky - fosfor, vápník, hořčík.

Zdroj:Potraviny pro sportovce

Ryby

Ryby jsou zdrojem zdravých tuků a vitamínů, které lidské tělo potřebuje. Především vitamín D. Podle průzkumu trpí v poslední době hodně lidí nedostatkem tohoto vitamínu. Jeho nedostatek má neblahé dopady na lidské tělo. Dále pak obsahují jód, který je nepostradatelný pro správnou činnost štítné žlázy. Sportovci zas uvítají, že jde o dietní potravinu, přitom výtečný zdroj bílkovin.

Avokádo

Avokádo obsahuje mnoho zdravých tuků a je to nejbohatší zdroj draslíku. Mimo to se v něm dále nachází vitamíny A, C, E, hořčík, měď, fosfor. Ačkoliv má avokádo vysoký kalorický index je doporučováno i při dietách.

Ořechy

Ořechy jsou rovněž potravinou obsahující zdravé tuky, které jsou pro lidské tělo nezbytné. Mimo to jsou bohatým zdrojem vitamínů, minerálů a mnohdy mají i léčivé či preventivní účinky. Dokáží chránit před vznikem mnoha chorob. Příznivě ovlivňují ledviny, plíce, střeva, srdce a prospívají i nervové soustavě.

Kysané mléčné výrobky

V kyselém prostředí dochází k lepšímu využití vápníku, ovšem to není jediný důvod, proč si pochutnat na jogurtech, zakysané smetaně, kyšce či kefíru. Jedná se o potraviny plné bílkovin, vitamínů, minerálů a hlavně o přírodní balzám pro naše zažívání (obnova střevní mikroflóry). V kysané podobě jsou lépe stravitelné než mléko.