Menu
Úvod  › 

Přeskakujete snídani? Koledujete si o infarkt!

Nemáte čas se pořádně nasnídat? Potom máte o třetinu větší pravděpodobnost, že vás skolí infarkt. Tvrdí to alespoň nová studie.

Pokud jste na tom stejně jako většina populace, ráno je pro vás nejspíš tou nejhektičtější částí dne, kdy poletujete zoufale po bytě, nic nestíháte a pořádná snídaně je to poslední, na co myslíte. Možná by vás ke zpomalení mohla přimět skutečnost, že vynechání snídaně vede ke zvýšenému riziku infarktu.

Vědci provedli výzkum mezi muži ve středním a starším věku a zjistili, že u těch, kteří přeskakují snídani, stoupá riziko infarktu približně o třetinu. Vědci předpokládají, že tyto závěry jsou aplikovatelné na jakékoli jiné věkové skupiny.

Proč tomu tak je? Odborníci tvrdí, že lidé, kteří vynechávají snídani, jsou v průběhu dne hladovější a konzumují tak mnohem větší porce. Větší množství jídla znamená, že tělo musí zpracovat větší množství kalorií v kratším čase. To přispívá ke kornatění cév. Podle autorů studie není podstatné, co ke snídaní jíte, protože i sladká nebo tučná snídaně je lepší než žádná.

Doposud bylo zjištěno, že přeskočení snídaně souvisí s obezitou a vysokým krevním tlakem, ale její spojitost se srdečním infarktem je novým objevem. Autoři výzkumu také předpokládají, že lidé, kteřé pravidelně snídají, mají zároveň i zdravější životní styl, což může v prevenci infarktu hrát také podstatnoi roli.

Výsledky výzkumu byly zveřejněny v magazínu Circulation. Zúčastnilo se ho sedmadvacet tisíc mužů, jejichž stravovací návyky sledovali vědci od roku 1992. Třináct procent respondentů uvedlo, že pravidelně vynechávají snídani. Během šestnácti let 1527 mužů dostalo infarkt a vědci zjistili, že se srdeční záchvat objevil častěji u těch, kteří se pravidelně nestíhali nasnídat. Jeho riziko přitom stouplo o celou třetinu.