Znáte rozdíl mezi Whisky a Bourbonem?

Nezřídka se stává, že lidé neznají rozdíl mezi Whisky a Bourbonem. Bourbon je v podstatě americká whisky, přesto zde existují určité rozdíly. Vyznat se v těchto dvou alkoholických nápojích není zrovna snadné.

Rozdíly zde jsou, avšak na první ochutnání je nemusíte poznat. Hlavní rozdíl spočívá především v zemi původu. Bourbon je vyráběn v USA a podle amerických zákonů musí být vyroben nejen ve Spojených státech amerických, ale musí být rovněž na výrobu použit více než 50% kukuřičný slad, destilovat se musí minimálně 80% alkoholu a sudovat o minimální síle 62,5 % alkoholu. Následně musí Bourbon zrát v zevnitř vypálených dubových sudech a stáčet se musí do láhví o minimální síle 40 % alkoholu.

Zdroj:Whisky

Doba zrání a uskladnění

Zákonem stanoveno je také to, že Bourbon, jenž je označen jako "straight" zrající kratší dobu než 4 roky, musí na vinetě mít vyznačenou dobu zrání. Aby v Evropské unii mohl být destilát označen za Bourbon, musí být vyroben v USA. Ovšem země původu není jediný rozdíl mezi těmito dvěma destiláty. Dalším rozdílem je použití kukuřičného sladu. Výroba obou alkoholických nápojů je velmi podobná a rozdíly jsou malé. Jak zraje Bourbon, jsme si již napsali - v zevnitř ožehnutých NOVÝCH dubových sudech.

Naproti tomu Whisky může zrát i v sudech použitých po Sherry či Portském vínu nebo Bourbonu. Whisky se vyrábí z žita, ječmene, pšenice, ale také z kukuřice. I Whisky může tedy zrát v dubových sudech, ale nemusí být zevnitř vypálené.

Konečná chuť je ovlivněná rovněž vodou použitou při výrobě. Co se délky zrání týká, tak u Bourbonu nezáleží na délce zrání - nejčastěji zraje kolem čtyř let. Ovšem Whisky musí zrát minimálně tři roky. Rozdíl lze spatřit i v barvě - Bourbon je zpravidla tmavší než Whisky.