Menu
Úvod  › 

Zdravé potraviny, které jíte nejspíš úplně špatně

Jsou zdravé, dietní a proto se je snažíte jíst co nejčastěji. Jenže velmi pravděpodobně tyto potraviny upravujete a jíte úplně špatně. Připravujete se tak o to nejlepší, co v nich je.

Lněné semínko

Lněná semínka jsou ze zdravotního hlediska úplný zázrak. Mají velký obsah vlákniny, omega-3 mastných kyselin, které prospívají vašemu srdci, i antioxidantů, které působí protirakovinově. Jenže k tomu, aby je vaše tělo zvládlo využít, nestačí zamíchat je do ranní dávky jogurtu nebo smoothie tak, jak to dělá většina lidí. Potom totiž projdou vaším tělem v podstatě bez užitku. Jestliže z nich chcete získat skutečně to nejlepší, musíte je, podle odborníků podrtit nebo pomlít, aby je vaše tělo zvládlo strávit a využít všechny živiny a prospěšné látky, které obsahují.

Černý čaj

Pijete černý čaj v naději na to, že antioxidanty, které obsahuje, prospějí vašemu zdraví? A dáváte si do něj mléko? Potom bohužel svému tělu znemožňujete, aby obsažené rostlinné antioxidanty využilo. Mléko totiž neumožňuje tělu, aby takzvané katachiny absorbovalo.

Brokolice

Většina lidí brokolici vaří nebo smaží, jenže podle odborníků je to naprosto nevhodná úprava této zeleniny. Brokolice obsahuje velké množství vitamínu C, chlorofylu a antioxidantů, které se však při vaření a smažení ztrácí. Pokud chcete maximalizovat pozitiva této zeleniny, upravujte ji pouza v páře.

Jahody

Jahodová sezóna má spoustu zdravotních plusů a pozitiv, zejména s ohledem na vysoký obsah vitamínů C. Nicméně právě tento vitamín je velmi citlivý na světlo a kyslík. Pokud tedy jahody před konzumací rozkrájíte, připravíte se tak zbytečně o důležité a cenné vitamíny. Nejlepší pro vaše zdraví jsou čerstvé a vcelku.

Česnek

Stejně jako vitamín C i alicin - zázračná látka obsažená v česneku, která působí protirakovinově - je velmi citlivý na vystavení vzduchu. Podle odborníků byste proto nasekaný česnek měli přidávat do jídla až těsně před jeho konzumací.

Rajčata

Čerstvá rajčata jsou samozřejmě skvělým chuťovým zážitkem, pokud však chcete využívat lykopen, který obsahují, a který je účinnou protirakovinovou prevencí a pozitivně působí i na vaše kardiovaskulární zdraví, musíte je tepelně upravit. Ze syrových rajčat bohužel není tělo schopné lykopen absorbovat.!