Tipy pro zatvrzelé pivaře

K pořádnému chlapovi patří pivo. Umíte ho vychutnat a ocenit? Přečtěte si tipy, které z vás udělají skutečného znalce piva a krále večírků.

Pivo si můžete vychutnat teprve pokud si na něj necháte dostatek času, abyste mohli vnímat jeho vzhled, chuť i vůni.

Vzhled

Pokud se vám zdá, že vzhled piva nemá s jeho chutí co dělat, jste na omylu. Barva, nasycení oxidem uhličitým (říz) a zákal vypovídají o tom, jestli je pivo "zdravé" a o stylu, kterým bylo vařeno.

Nasycení kysličníkem uhličitým, tedy říz piva, je důležitým ukazatelem kvality piva. Dobrá sladová piva by měla udržet minutu přibližně polovinu své pěny. Po jejím opadnutí by na stěnách sklenice měl zůstat pěnový kroužek.

Pokud pijete pivo z láhve, nalévejte ho po stěnách sklenice. Všímejte si, jak se utváří pěna; když skončíte s naléváním, pěna by měla být vysoká přibližně na dva prsty.

Některá piva obsahují viditelný obsah kvasnic, které se usadí na dně láhve. Nejde přitom o vadu piva. V takovém případě nenalévejte všechno pivo najednou do sklenice, ale nechte ho trochu v láhvi. Potom zakružte zbytkem piva a spolu s kvasnicovými usazeninami vlijte pivo do sklenice.

To se však netýká piva, které je zakalené. Podržte sklenici proti světlu a všimněte si, jestli je průzračné nebo zakalené. Zákal piva může být známkou toho, že je pivo zkažené. Pokud si v točeném pivu všimnete zákalu nebo dokonce plovoucích nečistot, v žádném případě jej nepijte.

Vůně

Na to, abyste mohli ocenit vůni piva, potřebujete dostatek času. Váš čich totiž vydrží ostrý přibližně na čtyři nadechnutí, potom se otupí. Vůně navíc prohlubuje chuť piva, takže znalci pijí pivo z lahve pouze v naprosto výjimečných případech.

Vůně piva se typicky dělí na aroma a buket. Aroma je podmíněné sladem, obilím a fermentací. Často je popisované jako ořechové, sladké, nebo obilné.

Buket pivu dodává chmel. Jeho vůně je nejzřetelnější těsně poté, co se pivo nalije, ale rychle vyprchá. Různá kvalita chmele vede k různé kvalitě buketu a některé odrůdy chmelu nejsou pro určité druhy piva vhodné. Buket může být bylinný, borovicový, květinový, pryskyřicový, nebo kořeněný.

Všimněte si, jestli pivo voní primárně po chmelu nebo sladu. Obecně se dá říci, že světlá piva voní víc po chmelu, zatímco tmavá spíš po sladu.

Nevábné aroma může být také identifikátorem kazů piva. Zapáchání je relativně častý defekt piva. Jde o oxidaci piva způsobenou infiltrací světla do piva, jejímž důsledkem je nepříjemný odér. Odér zkaženého piva se dá popsat jako máselný, sírový, rybí, olejový, nebo chlorový.

Chuť

Pokud ochutnáváte několik druhů piva, prokládejte je soustem chleba nebo sušenkou, ať se vaše chuť neotupí a jste schopni vnímat rozdíly mezi jednotlivými pivy.

Pokud je pivo skutečně kvalitní, měla by být jeho chuť vjemem pro všechny čtyři chuťové oblasti jazyka. Zejména byste si měli všimnout rovnováhy mezi hořkostí a sladkou chutí. Poté, co pivo spolknete, měli byste zaznamenat hořkou koncovku, která by měla za chvilku zmizet beze stopy.

Tipy pro znalce piva:

Neochutnávejte nové pivo společně s jídlem nebo těsně po jídle. Doznívající chuť jídla může ovlivnit váš dojem z piva.

Prokládejte ochutnávku piva vodou. V nouzovém případě můžete pro zostření chuti použít sušenky nebo sýr, nicméně ty mohou ovlivnit chuť piva.

Pokud ochutnáváte víc druhů piv, postupujte od světlým druhům k tmavým.