Menu
Úvod  › 

Test: Vyznáte se v gurmánské terminologii?

Orientujete se v gurmánské terminologii a dokážete si objednat jídlo v luxusní restauraci, nebo nemáte potuchy, o co jde, když není jídelní lístek psán česky? Otestujte si své znalosti.

1. Co je to terina?

  • (1) Polévka.
  • (1) Nádoba, ve které se vaří těstoviny.
  • (2) Paštika.

2. Co vám přinesou, když si v restauraci objednáte Mousse?

  • (2) Čokoládovou pěnu.
  • (1) Francouzský dortík.
  • (1) Koláč s vrstvou želé.

3. Co jsou tortelliny?

  • (1) Široké dlouhé nudle.
  • (2) Plněné těstoviny (většinou v podobě kroužku).
  • (1) Těstoviny ve tvaru vřetének.

4. Co je riccota?

  • (2) Italský sýr podobný tvarohu.
  • (1) Sladký krém.
  • (1) Studená polévka.

5. Co vám v restauraci přinesou, pokud si objednáte Consommé?

  • (1) Telecí závitky.
  • (1) Směs plodů moře, zeleniny a rýže.
  • (2) Silný vývar.

6. Pokud si dáte pošírované vejce, znamená to...

  • (2) ... že vejce bude upravené v horké vodě, která se však nevaří.
  • (1) ... vejce bude po krátkou dobu ponořené do vroucí vody.
  • (1) ... vejce bude po krátkou dobu opečené bez použití tuku.

7. Co se označuje jako salsa?

  • (2) Pikantní omáčka.
  • (1) Pikatní nakládaná zelenina.
  • (1) Druh hořčice.

8. Co jsou muffiny?

  • (1) Předkrm.
  • (1) Hlavní jídlo.
  • (2) Dezert.

9. Co je Tempura?

  • (1) Druh polévky.
  • (1) Druh sushi.
  • (2) Zelenina smažená v těstíčku.

10. Co je to Mascarpone?

  • (1) Druh dezertu.
  • (2) Druh sýra.
  • (1) Druh čokolády.

Hodnocení

10 - 15 bodů

Vaše znalosti by se vešly na špendlíkovou hlavičku. Buď se stravujete zásadně jen v bufetu, nebo máte pozoruhodně malý všeobecný přehled. Neškodilo by trochu se dovzdělat.

16 - 17 bodů

Dosáhli jste průměrného výsledku. Při běžné konverzaci si určitě ostudu neuříznete, ale v exkluzivní restauraci byste nejspíš trochu váhali.

18 - 20 bodů

Gratulujeme vám k vynikajícímu výsledku. Je vidět, že gurmánskou terminologii máte v malíčku a chuťové požitky očividně patří mezi váš oblíbený koníček.