Recepty pro opuštěné muže

Tu a tam se i muž ocitne v situaci, že si musí sám uvařit. Ať už je jeho přítelkyně či manželka na školení, dámské jízdě nebo leží v posteli se zlomenou nohou. No a někteří jsou třeba sami do té doby, než si najdou novou partnerku, která to bude s vařečkou umět stejně dobře, jako v posteli. Proto vznikly vynikající recepty, pro opuštěné muže, kterým rozhodně nechybí nic z vynikající chutě. Nechte se inspirovat, natáhněte zástěru a s chutí do toho.

Rizoto poustevníka

Většina potravinových výrobků má na obalu uvedeno, jak ideálně jej zpracovat. Rýže na tom není jinak. Pokud jste úplný začátečník, kupte si raději rýži v sáčku - je snadnější na přípravu. Do kastrůlku nalijete vodu, přidáte sůl a pár kapek oleje. Jakmile začne voda vařit, vhodíme pytlík rýže - musí být celý ponořený. Vezměte si raději větší kastrůlek a dejte pokličku. Pokud dáte příliš hodně vody, může vám bublat přes okraj, proto nedávejte vodu do plna. Po 10 minutách vypněte a nechte ještě 5 minut v horké vodě rýži stát. Poté pytlík vyjměte a nechte okapat vodu.

Zatím si nakrájejte na jemno cibuli, kterou osmažíte na pánvičce. Přidáte nakrájené houby, papriku, rajčata a jemně podlijte vodou. Dochuťte solí a pepřem. Následně přimíchejte hrášek s mrkví v konzervě a smíchejte - přidejte rýži z pytlíku a vše promíchejte. Na talíři pak posypte bylinkami a strouhaným sýrem.

Rada na závěr: Množství řídíme podle počtu strávníků nebo toho, zda má být jídlo na dva dny. Chcete-li větší porci, dejte vařit raději dva pytlíky rýže.

Kuřecí prsa v marinádě a brambory

Kuřecí prsa omyjete a nakrájíte na tenčí plátky. V misce si uděláte marinádu: lžíce hořčice, lžíce kečupu, lžíce medu, bazalka, sladká nebo pálivá paprika, tři lžíce oleje, půl lžičky kari koření, stroužek prolisovaného česneku a smíchat. Do této směsi namočíte kuřecí plátky.

Oloupejte a omyjte si brambory, které následně nakrájejte na 0,5cm široká kolečka. Vezměte si alobal, pomažte jej trochu máslem, poklaďte plátky slaniny, brambory, jemně posolit a pak maso, opět brambory - ty tvoří poslední vrstvu a pečlivě zabalte. Vložte na pekáček a pečte přibližně 35 minut. Poté alobal propíchejte vidličkou, aby z něj unikla pára a po chvíli vybalte tento poklad. Na talíři ještě ozdobte čerstvou zeleninovou oblohou.