Menu
Úvod  ›   › 

Proč vás dietní jídlo nikdy nezasytí

Jak je možné, že kdykoli pomyslíte na grilovaná žebírka s pivem, zrychlí se vám tep, zatímco sojové kostky vám nepřináší ani zlomek takového uspokojení a jen málokdy vás zasytí? Odpověď zná nová studie.

Vědci z Yale University si dali za úkol zjistit, jak je možné, že i když mají dvě jídla naprosto stejnou výživovou hodnotu, to nedietní vás uspokojí mnohem víc než dietní varianta. Při této příležitosti měřili hladinu hormonu hladu, grelinu, který produkuje žaludek, když pociťuje hlad. Pokud v krvi stoupne hladina grelinu, do mozku doputuje pokyn, že je potřeba hledat jídlo. Jakmile začnete jíst, hladina grelinu klesá a dostavuje se pocit sytosti.

K tomu, aby vědci zjistili, jak hladina grelinu ovlivňuje očekávání člověka ohledně jídla, oslovili padesát dobrovolníků ve věku mezi osmnácti a pětatřiceti lety. Respondentům bylo řečeno, že se budou testovat dva nové mléčné koktejly, z nichž jeden měl být plnotučný a obsahovat 620 kalorií a druhý měl být v "light" verzi a obsahovat pouhých 140 kalorií. Vtip byl ovšem v tom, že se jednalo o naprosto stejné mléčné koktejly s vanilkovou příchutí, které obsahovaly shodně 380 kalorií. Lišily se pouze v obalu, ve kterém byly respondentům předloženy.

Ti dobrovolníci, kteří se domnívali, že pijí dietní a zdravější koktejl, vykazovali úplně jinou tělesnou reakci než jejich kolegové. Hladina gralinu u ncih byla významně vyšší a navíc se při pití koktejlu snižovala mnohem pomaleji. Necítili se tak příliš sytí ani spokojení.

Oproti tomu ti u lidí, kteří byli přesvědčeni, že pijí plnotučnou verzi, docházelo při pití koktejlu k výraznému poklesu grelinu. Po jeho vypití udávali mnohem vyšší spokojenost a pocit sytosti. Vědci tak dokázali, že k pocitu naší sytosti, uspokojení z jídla a ostatně i hladu přispívá především naše očekávání a to, co vidí naše oči. Pokud jim předložíte jídlo s etiketou "dietní", už před tím, než ho vůbec začnete jíst, dostane váš mozek pokyn, že se nejedná o "plnohodnotné" jídlo, které vás nemůže uspokojit.

Přitom je lhostejné, jaká je skutečná kalorická hodnoty konzumovaného jídla i to, kolik živin poskytuje vašemu tělu. Váš mozek je předem vyhodnotí podle toho, co od nich očekává. Podle autorů výzkumu je právě toto důvod, proč se řadě lidí nedaří hubnout, protože zkrátka apriori předpokládají, že je dietní strava nezasytí a často na ní rezignují, nebo ji prokládají tučnými potravinami.