Menu
Úvod  › 

Proč je česnek skvělým přírodním lékem?

Česnek je v našich kuchyních oblíbený nejen proto, že dokáže dát jídlům grandiózní chuť, ale také proto, že má mocné léčivé účinky. Dokáže upravit poruchy trávení, bojovat se záněty, detoxikovat organismus, odstraňovat parazity, výtečný je v době chřipek a při různých infekcích, posiluje imunitní systém. Česnek by se měl pravidelně objevovat v jídelníčku, protože jde skutečně o všelék.

Již ve starověku ctili česnek jako léčivou rostlinu. V Egyptě jej používali na zlepšení fyzické zdatnosti, v Číně na problémy s trávením, v Řecku na zvýšení výkonnosti. Jeho všemocné účinky nejsou žádnou novinkou. Evropané jej používali převážně k desinfekci, k léčení infekcí, zánětů, ale i zácpy. Jeho desinfekční a antibakteriální účinky lze využít i při léčbě ekzémů a oparů.

Zdroj:Česnek

Česnek jako prevence

Česnek nejenže bojuje s různými chorobami, on před nimi i chrání, pokud ho pravidelně zařazujete do svého jídelníčku. Posiluje obranyschopnost organismu, je výtečným antioxidantem, proto s jeho pomocí dokážete předcházet různým chorobám, případně je léčit. Dokonce i nádory tlustého střeva, rakovinu prostaty, plic, žaludku. Zatočí s onemocněním jak virového, tak bakteriálního i kvasinkového původu.

Účinná pomoc na různé neduhy...

Česnek čistí krev, ledviny a podporuje činnost čisticích orgánů v těle - má detoxikační schopnosti. Jelikož neutralizuje volné radikály, pomáhá tak předcházet i předčasnému stárnutí a vzniku srdečně cévních chorob. Jeho schopnost chránit srdce spočívá v tom, že látky v něm obsažené ředí krev, snižují hladinu cholesterolu, a tak díky němu nedochází k zužování cév. Snižuje vysoký krevní tlak.

Jelikož česnek podporuje krevní oběh, může být vhodným lékem v době nervozity a bolení hlavy s ní spojené. Jeho konzumace je doporučována i jako prevence proti stařecké demenci. Pomáhá i diabetikům, jelikož reguluje hladinu cukru v krvi.

Proč je tak skvělý?

Česnek v sobě ukrývá množství cenných látek, z nichž k nejvýznamnějším patří sirné sloučeniny - thiosulfináty. Nejznámější je látka zvaná allicin, která vzniká ze sirné aminokyseliny alliinu díky působení enzymu alliinázy. Tyto látky se uvolňují při mechanickém zpracování česneku - krájení, tření, lisování. To však nejsou zdaleka všechny účinné látky v česneku. Mimo allicinu se v něm nacházejí dále: lektiny, steroidní glykosidy, pektin, prostaglandiny, adenosin, fruktan a vitamíny - B1, B2, B6 vitamín C a E, flavonoidy, biotin, kyselina nikotinová, anthokyaniny. Koktejl těchto látek má na lidské tělo blahodárný vliv a česnek tak skutečně dokáže léčit řadu onemocnění.