Menu
Úvod  ›   › 

Překvapivé způsoby, jak pivo prospěje vašemu zdraví

Patříte mezi pivní fanoušky? Potom se vám následující text bude líbit. Shromáždili jsme argumenty, proč se vám vyplatí dát si každý den půllitr. Budete překvapeni, co všechno udělá pivo pro vaše zdraví.

Střídmé popíjení piva vás nesklátí předčasně do hrobu. Naopak, řada výzkumů dokazuje, že mírná konzumace pěnivého moku má naopak na naše zdraví velmi pozitivní vliv. Víte, proč byste si měli dát orosený půllitr právě teď?

1. Proteiny, B vitamíny a antioxidanty.

Pivo je vynikajícím zdrojem proteinů, B vitamínů a antioxidandů. Podle studie z roku 2001 pivo obsahuje dvojnásobný počet antioxidantů než bílé víno (ale bohužel jen polovinu z těch, které obsahuje červené víno). Nicméně antioxidanty obsažené v pivu jsou zcela rozdílného charakteru než ty, které jsou obsažené ve vínu. Ideálně si proto dávejte obojí.

2. Zlepšení trávicího systému.

Pivo je výborným zdrojem rozpustné vlákniny. Jeden litr piva obsahuje v průměru šest gramů rozpustné vlákniny, což představuje třetinu doporučené denní dávky. Právě rozpustná vláknina podporuje zdravé fungování trávicího systému a pomáhá snižovat hladinu cholesterolu.

3. Snížení rizika onemocnění srdce.

Protože mírná konzumace piva zvyšuje hladinu dobrého (HDL) cholesterolu a působí jako prevence vzniku krevních sraženin, působí pivo jako prevence kardiovaskulárního onemocnění. Tento zdravotní přínos se však týká skutečně jen střídmé konzumace piva.

4. Silnější kosti.

Pivo obsahuje velké množství takzvaného minerálního silikonu, který působí jako "posilovač" kostí. Podle studie z roku 2009, která byla zveřejněna v American Journal of Clinical Nutrition, mají mírní pijáci piva vyšší "hustotu" kostí, ve srovnání s lidmi, kteří pivo nepijí.

5. Snížení rizika rakoviny.

HCA jsou karcinogenní látky, které se uvolňují, když je maso upravováno při příliš vysokých teplotých, jako je například grilování. Pokud ale maso před grilováním marinujete v pivu, hladina HCA klesá až o osmaosmdesát procent. Dokázal to výzkum z roku 2009 publikovaný v Journal of Agricultural and Food Chemistry.

6. Snížení rizika diabetu.

Oproti obecnému přesvědčení, alkohol ve skutečnosti snižuje hladinu krevního cukru. Nicméně řeč je opět o mírné konzumaci. Podle studie z roku 2011 z Harvardu mají mírní konzumenti piva o pětadvacet procent menší riziko, že onemocní cukrovkou.