Menu
Úvod  ›   › 

Překvapivé věci, kterémi ovlivníte zdraví svých dětí

To, co sama jíte, má vliv nejen na vaši schopnost otěhotnění, ale také na budoucí zdraví vašich, zatím nenarozených dětí. Víte, na co byste si měla dávat pozor a co do svého jídelníčku zařadit?

Snažíte se otěhotnět? Potom nejspíš užíváte vitamíny, vyhýbáte se syrovým vajíčkům i masu a celkově se snažíte žít zdravě, abyste své šance na úspěšné těhotenství zvýšila. Jenže podle nového výzkumu International Federation of Gyneacology and Obstetrics byste se neměla soustřeďovat pouze na to, co jíte v období, kdy se snažíte otěhotnět, protože složení vašeho jídelníčku ovlivňuje zdraví vašich dětí i z dlouhodobého hlediska.

Odborníci zdůrazňují, že by si měly ženy uvědomit, že se rodí už se všemi vajíčky. Žádná další než ta, s nimiž jste se narodila už nebudete mít k dispozici. V průběhu života jsou vaše vajíčka vystavena spoustě nejrůznějších vlivů, které je mohou poškodit. A jedním z nich je i složení vašeho jídelníčku. To, jak se dlouhodobě stravujete, má například vliv na to, jestli se u vás rozvine těhotenská hypertenze a cukrovka, nebo zda vám hrozí předčasný porod. Přičemž o negativním vlivu těchto komplikací na zdraví vašich budoucích dětí není diskuse. Navíc si výzkum provedený na University of Nottingham všiml, že výživa budoucí matky má vliv i na rozvoj metabolického syndromu před a v průběhu těhotenství.

Na změnu jídelníčku tak, abyste zvýšila své šance na bezproblémové těhotenství a porod zdravého dítěte, nikdy není pozdě. Čím dřív začnete, tím lépe pro vás i vaše nenarozené děti. Víte, na co byste si měla dávat pozor?

Železo: Nedostatek železa je problémem velké části žen a zintenzivňuje se zejména u menstruujících nebo těhotných žen. Přitom právě železo je klíčové ve vývoji vašeho nenarozeného dítěte a v průběhu těhotenství jej budete potřebovat ještě významně více. Mezi jeho nejvděčnější zdroje patří maso, sójové boby, cereálie, luštěniny a špenát.

Jód: Nedostatek jódu vede u dětí k opožděnému kognitivnímu vývoji. Jód se sice přidává do běžné kuchyňské soli, nicméně příliš velké množství soli je pro zdraví škodlivé. Místo nadměrného solení se soustřeďte na konzumaci ryb a mořských plodů, stejně tak najdete jód i v mléčných výrobcích, cereáliích, vejcích a drůbežím mase.

Kyselina listová: Nízká hladina kyseliny listové může vést k poškození mozku a prodloužené míchy u nenarozených dětí. Soustřeďte se proto, abyste do svého jídelníčku v dostatečné míře zařazovali luštěniny, špenát, chřest, obiloviny, ale například i hovězí maso.

B12: Tento vitamín obvykle chybí vegetariánům a veganům, protože jej najdete zejména v živočišných produktech, jako je maso, vejce a mléčné výrobky. Pokud budete mít nedostatek vitamínu B12, bude tím trpět i vaše dítě, protože má klíčový vliv při růstu placenty, vytváření mateřského mléka, ale jeho nízká hladina může vést i k neurologickým defektům.

Vápník: Vápník je nezbytný pro zdravý vývoj silných kostí vašeho dítěte. Při nedostatku také vzrůstá u matky riziko těhotenské hypertenze. Velké množství vápníku obsahují nejen mléčné výrobky, ale například i mák, špenát, nebo sardinky.

Vitamín D: Ryby, vaječné žloutky, mléčné výrobky, cereálie, nebo například tofu jsou vynikajícím zdrojem vitamínu D. Jeho nedostatek hrozí zejména v zimě, kdy je nedostatek slunečního svitu, a u těhotných žen se doporučuje užívání potravinových doplňků s jeho obsahem.