Menu
Úvod  › 

Pampeliškový med a jeho příznivé účinky

Pampelišky si pamatuje ze svého dětství nejspíš každý v podobě pampeliškových věnečků, které zdobily holčičí hlavičky. Ovšem i jako sladkou a zdravou pochoutku ? pampeliškový med.

Pampelišky sbírané na med by měly pocházet z čistého prostředí. To znamená ne nikde u silnice či továrny. Nejlépe je sbírat květy nejvíce rozvité, což je před polednem. Pampeliška se dá zužitkovat celá bezezbytku. Mnoho zahrádkářů se zlobí nad tím, že jich mají plný trávník a bývá neprávem nedoceněná. Jakmile si přečtete náš článek o jejich výtečných a zdraví prospěšných vlastnostech, budete se na tento "plevel" dívat úplně z jiného úhlu.

Užitečná pampeliška od kořene, listů po květ

Na jaře jsou listy pampelišky zásobárnou minerálů, vitamínů a stopových prvků. Květy zase využijeme na zdravý, dobroučký sirup a léčivý je i samotný kořen, který se využívá při pálení žáhy, očistě jater, nechutenství, zácpě, ekzémech.

Pampeliška se postará o celý lidský organismus - odbourává žaludeční potíže, snižuje cholesterol, odstraňuje toxiny. Dokáže snížit krevní tlak, nakopnout metabolismus, rozproudit krev a srdce, výtečná je rovněž při močových kamenech či cukrovce. Obsahuje vysoké množství vitamínu C, draslík, mangan. Z pampelišky se dá připravit čaj, salát, sirup - med.

Pampeliškový med

Jedná se víceméně o pampeliškový sirup, ale přesto jej mnozí nazývají medem. K jeho výrobě se používají pampeliškové květy. Používání medu z pampelišek má kladné vlastnosti na játra, ale i různé alergie a respirační onemocnění. Pomáhá při kožních i trávicích problémech. Dále je výtečným pomocníkem proti jarní únavě, čistí krev i žaludek. Napravuje poruchy metabolismu, příznivě působí na slezinu, bojuje se žlučníkovými kameny a má močopudné účinky.