Menu
Úvod  › 

Pálení žáhy v těhotenství: Co vám pomůže

Kdykoli se překloníte, máte pocit, že se vám žaludek přestěhoval do krku? Pálení žáhy je častým problémem těhotných žen. Jak se mu dá předejít?

Těhotenství je, z hlediska toho, co se děje se ženským tělem, tím nejpodivnějším obdobím. Bůhví, proč vám otékají nohy, nemůžete spát, jste neustále unavená, na břiše se vám objevila pigmentová čára. A stejně tak se musíte smířit s tím, že většina těhotných žen se potýká s pálením žáhy.

Většina žen nikdy neměla potíže s pálením žáhy do té doby, než poprvé otěhotněly. Na druhou stranu, kdo jednou zažil nepříjemné pálení v krku způsobené žaludečními šťávami, ten na to nikdy nezapomene. Pálení žáhy u těhotných žen je způsobeno zvětšující se dělohou, která tlačí na žaludek a způsobuje snadnější vracení žaludečních šťáv zpátky do jícnu. Pálení žáhy v těhotenství zřejmě nedokážete úplně zabránit, nicméně mu můžete do jisté míry předcházet i si ulevit:

Podložte se polštáři: Velmi častou potíží těhotných je noční pálení žáhy. Předejít mu můžete jednoduchým způsobem, pokud se podložíte dostatečně polštáři na to, abyste měla hlavu výš než žaludek. Pálení žáhy je způsobeno oslabenou "záklopkou" mezi žaludkem a jícnem, navíc umocněnou tlakem zvětšující se dělohy, což způsobuje návrat žaludečních šťáv do jícnu, když spíte. Přidejte si pod hlavu minimálně jeden polštář a vaše potíže by se měly alespoň částečně zlepšit.

Pijte vodu: Existuje asi tak milion důvodů, proč byste měla v těhotenství více dbát na svůj pitný režim. Prevence pálení žáhy je pouze jedním z nich. Studená voda totiž jakoby ředí kyselinu v žaludku a uleví vám od pálení. To sice možná úplně nezmizí, ale bude méně intenzivnější a méně nepříjemné. Pitný režim si nemusíte nutně zajišťovat pouze tekutinami, ale pomůže vám také, když budete dbát na konzumaci dostatečného množství ovoce a zeleniny.

Dbejte na svůj jídelníček: Předpokládejme, že jste zodpovědná matka a dbáte na zdravé složení svého jídelníčku, nicméně podstatné je i to, kdy a jak jíte. Především zpomalte! Nabírejte si jen malá sousta, důkladně je rozžvýkejte a pomalu polykejte. Tím, že budete jíst pomalu a dokonale si uvědomíte každé sousto, které polknete, umožníte svému mozku, aby zareagoval skutečně v okamžiku, kdy už jste sytá - a nikoli se zpožděním několika minut, jak se tomu děje při hltavém a rychlém jídle. Vaším cílem by mělo být, abyste se najedla tak, abyste neměla hlad, nicméně, abyste zároveň nebyla přejedená, protože jenom tak nebude vaše tělo produkovat nadměrné množství žaludečních šťáv.