Menu
Úvod  › 

O hubnutí rozhoduje i to, kdy jíte

Snídejte jako král, obědvejte jako princ a večeřte jako žebrák. Nová studie potvrdila, že denní doba, kdy jídlo zkonzumujete, je rozhodující v tom, jestli se vám podaří nebo nepodaří zhubnout.

Pokud chcete zhubnout, nezáleží jen na tom, co jíte, ale i kdy jíte. Vyplývá to z výsledků nové studie. Ti účastníci výzkumu, kteří jedli velké porce v druhé polovině dne, hubli s výrazně menším úspěchem než ti, kteří si velké porce jídla dopřávali na začátku dne. Výzkumu, který provedli ve Španělsku, se zúčastnilo 420 osob, které vědci sledovali po dobu dvaceti týdnů.

Respondenti byli rozděleni do dvou skupin. Jenda z nich si dopřávala oběd před třetí hodinou odpolední a druhá potom po třetí hodiny odpolední. Ve Španělsku je totiž oběd největším jídlem dne a představuje přibližně čtyřicet procent denního kalorického příjmu.

Ta skupina, která si většinu jídla snědla v první polovině dne, zhubla o pětadvacet procent více než lidé ze druhé skupiny. Autoři studie zjistili, že neexistuje rozdíl mezi váhovým úbytkem těch, kteří si dávali důkladnější snídani než oběd a naopak. Podstatné, podle autorů, je to, aby člověk většinu kalorického příjmu umístil do první poloviny dne, respektive do třetí hodiny odpolední. Po tomto čase by už měl být jídelníček pouze střídmý.

Je tomu tak údajně proto, že i ukládání tuku se řídí podle vnitřních hodin a stejně jako kterékoli jiné buňky ve vašem těle i ty tukové se řídí čtyřiadvacetihodinovým cyklem. Jde o takzvané cirkadiánní rytmy, které jsou kontrolovány a ovlivňovány hypothalamem. Nicméně tyto rytmy mohou být ovlivněny i každodenními aktivitami člověka.

Vědci například zjistili, že pokud budou krmit zvířata v nezvyklou dobu, mohou tím rozhodit zcela fungování "vnitřních hodin" jejich jater a slinivky, které zodpovídají za optimální metabolismus. Důsledkem toho je abnormální váhový přírůstek nebo naopak úbytek.

Pokud svému tělu dodáte většinu kalorií až v druhé polovině dne, měníte tak jeho schopnost hospodařit s glukózou a tělo se chová podobně, jako kdyby mělo cukrovku. Organismus dokáže totiž hospodařit s glukózou mnohem lépe v první polovině dne, kdy krevní cukr přeměňuje v energii a nikoli v tuk. Pouze minimum lidí má tento rytmus převrácený naopak.