Menu
Úvod  ›   › 

Nový recept na hubnutí? Čokoláda!

Ujíždíte na čokoládě? Potom pro vás máme sladké překvapení: Nová studie zjistila, že lidé, kteří si pravidelně dopřávají čokoládu, jsou štíhlejší než ti, kteří se této sladké vášni nepropadají.

Vedoucí výzkumu, který byl proveden na University of California, Beatrice Golomb, tvrdí, že ti lidé, kteří si čas od času dopřávají kvalitní čokoládu, nemusí mít výčitky svědomí. Kvalitní čokoláda totiž obsahuje antioxidanty, které jsou účinné v boji proti škodlivým volným radikálům. Podle četných studií je konzumace čokolády spojena s dalšími pozitivními účinky na zdravotní stav člověka, jako je například snižování krevního tlaku a zvyšování dobrého cholesterolu. Na druhou stranu obsahuje čokoláda množství kalorií a tuku, proto je spojována s tloustnutím a obezitou.

Výzkumu, které vedla Beatrice Golomb se svým týmem, se zúčastnilo téměř tisíc respondentů, kteří si čokoládu dopřávají často. Kupodivu osmašedesát procent z nich tvořili muži. Vědci se pokusili najít spojitost mezi konzumací čokolády a BMI (body mass indexem). Průměrné BMI respondentů bylo 28, což je nadváha, ale nikoli obezita. Průměrně se respondenti oddávali své čokoládové vášni dvakrát týdně a cvičili třikrát až čtyřikrát týdně.

Studie však ukázala, že ti, kteří jedí čokoládu častěji, mají nižší BMI než ostatní, a to i tehdy, když vědci zohlednili takové faktory jako věk, pohlaví, složení jídelníčku, nebo sociální status. Typicky činí rozdíl mezi hmotností lidí, kteří si dopřávají čokoládu pravidelně, a těmi, kteří ji pojídají jen nárazově, dva a půl až tři a půl kilogramu.

Odborníci se domnívají, že je to způsobeno tím, že pravidelní jedlíci čokolády přijdou za den v konečném součtu méně kalorií než ti, kteří si ji dopřávají jen příležitostně. Kromě toho milovníci čokolády patří většinou zároveň i mezi její znalce a dopřávají si mnohem častěji kvalitní tmavou čokoládu než mléčnou, která je mnohem tučnější a obsahuje více kalorií.

Autorka výzkumu upozorňuje na to, že konzumace čokolády samozřejmě není samospasitelná a nesupluje dietu. "Pokud sníte za den tři tabulky čokolády, je samozřejmé, že nebudete hubnout," říká vedoucí studie. Na druhou stranu upozorňuje na to, že pravidelná konzumace kvalitní čokolády pravděpodobně ovlivňuje metabolismus, což může být jedním z faktorů, které se spolupodílí na nižším BMI pravidelných konzumentů čokolády.

Podle Daniely Jakubowicz z Tel Aviv University v Izraeli, která zkoumání čokolády zasvětila několik posledních let, ty diety, které nutí lidi vyhýbat se sladkostem, vedou naopak k tomu, že je lidé mají tendenci je vyhledávat. Podle závěrů její vlastních výzkumů je mnohem účelnější, pokud i lidé, kteří se snaží hubnout, zařadí občas do svého jídelníčku kousek kvalitní čokolády.