Menu
Úvod  ›   › 

Neodolatelná chuť čokolády a její zdravotní bonusy

Víte o někom, kdo nemá rád čokoládu? Osobně nikoho takového neznám. Jsou lidé, kteří sladké až tak nemusí, ale to neznamená, že si tu a tam něčeho dobrého nezdobnou. A většinou když už tedy něco, tak čokoládu. Je to prostě báječná potravina, která umožňuje vykouzlit velké množství receptů. Hořká čokoláda s červeným vínem, různé dezerty, moučníky, zmrzliny a jiné laskominy.

Máme-li se bavit o kvalitní čokoládě, pak jde o čokoládu hořkou s obsahem nad 70 % kakaa - ideálně více. Hořká čokoláda není však pouze balzámem pro naše chuťové pohárky. Je to potravina, kterou lze s klidným svědomím zařadit do zdravého stravování. Kvalitní čokoláda má mnoho zdravotních bonusů. Obsahuje vlákninu, železo, hořčík, měď, mangan, selen, zinek, draslík. Pamatujte však, že všeho moc škodí. Bohatě stačí 1 až 2 čtverečky na den.

Zdroj:Čokoláda

Antioxidanty

Nemusí pršet, stačí, když kape. Denně 1 až 2 čtverečky kvalitní čokolády neohrozí vaši štíhlou linii a ochráníte tak své tělo před vlivem škodlivých látek. Hořká čokoláda obsahuje antioxidanty ve větším množství než například borůvky.

Je dobrá na srdce

Složky obsažené v hořké čokoládě a kakau mají vliv na zlepšení prokrvení a pokles krevního tlaku. Mimo jiné se v ní nacházejí účinné látky, jež mají schopnost chránit cévy před oxidativním stresem. Pravidelnou konzumací čokolády přispíváte k prevenci onemocnění srdce.

Zlepšuje mozkové funkce

Dalším blahodárným vlivem čokolády je zlepšení mozkových funkcí, jelikož se látky v ní obsažené podílí na prokrvování mozku.

Přírodní afrodiziakum

Čokoláda povzbuzuje sexualitu a zvyšuje vzrušení. Ne nadarmo se čokoláda stala i oblíbeným dárkem ke dni zamilovaných.

Čokoláda pro lepší náladu

Některé potraviny mají vliv na tvorbu serotoninu - hormonu štěstí. A mezi tyto potraviny patří kromě borůvek, banánů, mandlí, rajčat, jahod právě i čokoláda.