Menu
Úvod  › 

Nejšpinavějším místem ve vašem bytě je kuchyně

Připravujete si tam jídlo, jíte a skladujete potraviny - a přitom je to nejšpinavější místo vaší domácnosti. Kolonie mikrobů sídlí tam, kde byste je vůbec nečekali.

Tak schválně; co myslíte, že je nejšpivějším předmětem ve vaší domácnosti? Záchodová mísa? Kuchyňský dřez? Omyl! I když i tady samozřejmě najdete mikroby, ty pravé líhně bakterií se nachází jinde. Nová studie odhalila místa, která se hemží choroboplodnými zárodky, ohrožujícími zdraví vašich blízkých.

Organizace National Sanitation Foundation (NFS) odebrala a analyzovala vzorky z běžných domácností a výsledky zamávali i těmi neuotrlejšími. Odborníci totiž zjistili, že například mixéry, gumové stěrky a otevírače konzerv jsou velmi často infikovány bakteriemi E. coli, salmonella a listeria. Velká koncentrace choroboplodných zárodků byla objevena i v zásobnících na zeleninu, které se nachází v dolní části ledniček, a jako absolutně nešpinavejší místo byl vyhodnocen dávkovač vody, který je součástí takzvaných amerických ledniček. Koncentrace plísní a kvasinek na jeho povrchu byla tak vysoká, že podle odborníků, může způsobovat alergické reakce a podráždění dýchacích cest.

Jedním z nejpřekvapivějších předmětů infikovaných mikroby byl mixér. Lidé se totiž domnívají, že když po použití mixér opláchnou tekoucí vodou, je všechno v pořádku. Jenže kvůli četným závitům a dalším problematickým místům zůstávají často v mixéru zbytky potravin, které představují ideální živnou půdu pro množení mikroorganismů.

Salmonellu, která způsobuje úporné průjmy, horečku a u rizikových skupin může vést až ke smrti, zase vědci našli na pětadvaceti procentech kuchyňských povrchů. Obsahovaly ji například zásobníky na zeleninu v ledničce, nebo kuchyňská houbička na mytí nádobí.

Odborníci navíc varují, že některé kmeny mikroorganismů, které byly v analyzovaných kuchyních nalezeny, jsou velmi nakažlivé a mohou způsobit vážné zdravotní komplikace i u, jinak zdravých, dospělých a dětí. Mnohem více jsou potom ohroženy malé děti, těhotné ženy, senioři a lidé s narušenou imunitou.

Jakmile se mikroorganismy ve vaší domácnosti usídlí, jejich životaschopnost se liší v závislosti na teplotě, vlhkosti a povrchu předmětu, na kterém se uchytily. Napříkla bakterie E. coli může přežít víc než 28 dnů - a je jedno, jestli při ledničkové nebo pokojové teplotě. Jen tak mimochodem; tato nepříjemná bakterie, která dokáže způsobit úporné průjmy, infekci močových cest a zápal plic, byla nalezena na čtvrtině kuchyňských předmětů.