Menu
Úvod  › 

Nejšpinavější místa u vás doma: Budete překvapeni!

Tváří se maximálně nenápadně a hygienicky a denně je používáte, přitom jde ale o předměty, které jsou semeništěm bacilů. Víte, odkud vám hrozí nebezpečí?

Přirozeně očekáváte, že jistá místa ve vaší domácnosti nebudou právě výkvětem hygieny a čistoty, protože se to od nich zkrátka očekává - podlaha ve vaší kuchyni, odpadkový koš, toaleta. Nicméně pak jsou u vás doma ještě místa, která považujete za absolutně čistá a hygienická, a vůbec by vás nenapadlo, že jsou vděčným útočištěm bacilů:

Pračka

Schválně si udělejte malý test: když plníte prádlo do pračky, nebo jej zase vyndaváte, napadne vás poté, že byste si měli umýt ruce? A na kolik stupňů nejčastěji perete své spodní prádlo? Pokud jste průměrným Čechem, nejspíš jste na první otázku odpověděli záporně a na druhou potom čtyřicet stupňů. Napadlo vás ale někdy, kolik bakterií a choroboplovných zárodků ulpí během celodenního nošení na vašem spodním prádle? Vědci z University of Arizona vypočítali, že spolu s jednou várkou prádla na praní přeneseme do pračky i pět set milionů bakterií E. coli. Umytí rukou po naplnění pračky by proto mělo být samozřejmostí. K tomu, abyste měli jistotu, že jsou všechny choroboplodné zárodky zničené, byste potom měli prádlo prát minimálně na šedesát stupňů, což většina lidí nedělá z obavy, aby se prádlo nezničilo.

Myčka nádobí

Pokud fungujete jako většina ostatních lidí, plníte myčku špinavým nádobím tak dlouho, dokud není plná a pak ji teprve zapnete. Jenže zbytky jídla ve vlhkém a teplém prostředí představují naprosto ideální prostředí pro množení mikroorganismů. Ostatně o tom, jací jsou uvnitř vaší myčky obyvatelé, svědčí zápach, který se z naplněné a nezapnuté myčky line při otevření dvířek. Výzkumy navíc ukázaly, že plísně a kvasinky rozhodně nezůstávají jen uvnitř myčky, ale šíří se například i na její dvířka, odkud je zase na svých rukou přenesete na další místa domácnosti. Pokud víte, že nebudete myčku v dohledné době zapínat, měli byste z nádobí opláchnout alespoň ty nejnápadnější zbytky jídla, než jej umístíte do myčky. Omezíte tak množení mikroorganismů. Stejně tak byste měli pravidelně čistit těsnění myčky, kde se plísním a houbám mimořádně daří.

Zubní kartáček

Studie z roku 2011, kterou provedl Microscopy Research and Technique, zjistila, že téměř polovina zubních kartáčků, které ještě nikdy nebyly použity, je infikována bakteriemi. A samozřejmě, jakmile si s nimi začnete čistit zuby, situace se ještě mnohem víc zhorší. Odborníci tvrdí, že naše ústa obsahují víc než pět set různých druhů bakterií a pokud máte záchod a umyvadlo ve stejné místnosti, velmi pravděpodobně se na něm budou nacházet i fekální bakterie. Můžete mít klidně dojem, že voda z vaší toalety nestříká, k přenosu bakterií staří totiž mikroskopické kapičky, které při spláchnutí vystřikují až několik desítek centimetrů kolem. Měňte svůj zubní kartáček co nejčastěji a hlavně používejte speciální kryty, které se na kartáčky vyrábějí.

Houbička na nádobí

Podle výzkumů je absolutně nejšpinavějším místem vaší domácnosti kuchyňský dřez a v něm vede bakteriální hitparádu obyčejná houbička na nádobí. Výskyt bakterií a dalších choroboplodných zárodku je v ní dvakrát vyšší než například ve vaší záchodové míse. Nechcete mít pocit, že myjete své nádobí použitým toaletním papírem? Dejte vždy jednou za čas houbičku na nádobí na jednu minutu do mikrovlné trouby, abyste všechny mikroorganismy zničili.