Menu
Úvod  › 

Nejšpinavější jídla, která denně jíte

Dáváte si je denně a nejspíš netušíte, jakému náporu vystavujete svůj trávicí systém. Seznamte se s nejrizikovějšími potravinami, ve kterých dřímají statisíce choroboplodných zárodků.

Zkuste zavzpomínat, kdy vám bylo naposledy špatně z jídla. Průjem, žaludeční křeče, nebo zvracení jsou klasickým projevem otravy jídlem. A není divu. Vědci spočítali, že v průměru do sebe s jídlem denně vpravíme 800 000 choroboplodných zárodků. Víte, které potraviny jsou z tohoto hlediska nejrizikovější?

Kuře

Jde o jedno z nejoblíbenější mas a přitom například spotřebitelské testy Consumers Union zjistily, že ve 42 procentech kuřecího masa je přítomna Campylobacter a u 12 procent zase Salmonella. Právě nedostatečná tepelná úprava kuřecího masa je nejčastější příčinou průjmových onemocnění a dalších žaludečních potíží. Jen minimum lidí totiž například kuře důkladně omyje předtím, než jej strčí do trouby nebo na pánvičku. Další chybou je, podle odborníků, nedostatečná teplota, při které lidé kuře většinou připravují. Maso musí být dokonale propečené a v tomto ohledu je velmi riskantní řídit se pouze zlatavou barvou, kterou při pečení získá kůže kuřete.

Mleté hovězí

Při testování Consumers Union, kterým prošlo 563 vzorků mletého hovězího, obsahovalo třicet procent Staphylococcus a dvanáct procent Listeii. Většinou jde o důsledek skladování při nesprávných teplotách. Podle odborníků byste měli na kupované mleté maso zcela rezignovat. Raději si kupte kus kvalitního hovězího od osvědčeného řezníka a namelte si jej doma sami, abyste si byli jistí jeho čerstvostí.

Syrové ústřice

Jsou považovány za nepřekonatelné afrodisiakum, ale právě u ústřic si můžete hodit korunou, zda vám přihrají vášnivou noc, nebo urputný průjem. Ústřice totiž obsahují noroviry, Campylobacter nebo Vibrio vulnificus. Podle výzkumu vědců z University of Arizona obsahuje devět procent ústřic také bakterie Salmonella. Vysoký je i výskyt bakterie E. coli. Pokud chcete mít jistotu, že vám konzumace ústřic nezpůsobí žaludeční problémy, dopřávejte si je výhradně tepelně upravené.

Balený listový salát

Kupujete si balený listový salát, nebo tolik populární mix salátových listů v plastových "vaničkách"? Potom byste měli vědět, že například ve Spojených státech zodpovídaly právě tyto salátové mixy mezi lety 1990 a 2002 za třetinu otrav jídlem. Špatně umytý salát se totiž může snadno stát útočištěm bakterie E. coli. Podle odborníků si řada lidí mylně myslí, že pokud je salát zabalený v igelitu, nemohou se v něm žádní mikrobi ukrývat, proto si jej často před konzumací ani neomyjí. Omytí pod tekoucí vodou by mělo být naprosto přirozeným a základním úkonem, který s listovým salátem před jídlem uděláte. Dávejte si také pozor na to, abyste salát nekrájeli na stejném prkénku a stejným nožem, jakým jste předtím krájeli syrové maso.