Menu
Úvod  › 

Nejpodivnější jídla z hmyzu

Omáčka ze štírů a červů, osmažené housenky, sýr prolezlý larvami. Co všechno se dá připravit z hmyzu a lidé jsou ještě ochotni tvářit, že jim to chutná?

Pokrmy připravované z hmyzu se vám mohou jevit jako největší podivnost a nechutnost po sluncem, ale pravdou zůstává, že ve spoustě zemí je hmyz nedílnou součástí jídelníčku. Nejspíš je to právě vzhled hmyzu a představa, že máte kousnout do něčeho s malými nožičkami a krovkami, co většinu lidí od jeho konzumace odrazuje, nicméně právě tito živočichové mají buď tak velkou výživnou hodnotu, nebo lahodnou chuť, že získaly stálé místo v mnoha jídelníčcích. Zveme vás na ochutnávku nejpodivnějších pokrmů světa:

Omáčka ze štírů a červů

Máte chuť na thajskou kuchyni? Potom popřemýšlejte, zda byste si nedali Tom Yum nebo Tom Kha, tedy omáčky se škorpiony, nebo velkými moučnými červy. Jde o pochoutku oblíbenou zejména kvůli vysokému obsahu proteinů. Hmyz se do omáčky buď dusí, nebo griluje a jako příloha se obvykle podává rýže.

Hmyzí sushi

Hmyzí sushi je posledním výkřikem módy v Japonsku. Je bohaté na proteiny, relativně levné a překvapivě chutné. Vezměte několik křupavých housenek, lehce osmažené cvrčky, přidejte pár stonožek a dostanete nejmodernější delikatesu.

Casu Marzu

Sýr infikovaný larvami najdete především ve speciálních restauracích na Sardinii a ačkoli se to může zdát neuvěřitelné, spousta lidí jej považuje za vybranou pochoutku. Vzniká v okamžiku, kdy se do velké kusu ovčího sýra nasadí kolonie larev, potom v sýru provrtávají chodbičky a v důsledku jejich konzumace dochází k fermentaci, která údajně dodává sýru lahodnou chuť. Pokud se však rozhodnete tento druh sýra ochutnat, musíte dávat pozor na oči, protože drobné larvy dokáží vyskočit několik desítek centimetrů do vzduchu. V zájmu vašeho zdraví by se také larvy měly dostat do vašeho žaludku už mrtvé, proto si na rozkousání sýru dejte skutečně záležet.

Vodní blechy

Velké vodní blechy jsou jedním z největších druhů hmyzu, který může dorůstat až do délky šesti centimetrů. V Asii a zejména potom v Thajsku jsou považovány za skutečnou delikatesu. Konzumují se obvykle dušené, nebo rozemleté ve sladký či pikantní dip. Ten se potom podává k jinému smaženému hmyzu, rýži, nebo zelenině.

Mravenčí larvy

S kečupem nebo tequilou se dá sníst všechno. Příkladem toho jsou tacos plněné mravenčími larvami. Ty se smíchají s pepřem, rajčaty a salsou, zarolují se do pšeničné tortily a údajně prý vůbec nepoznáte, co jíte.

Šneci

I když nejde o zástupce hmyzu, většina cizinců pohlíží na evropskou, a zejména pak francouzskou, pochoutku podobně jako na konzumaci červů. Je sice pravda, že vaření šneci s máslem a česnekem nepůsobí vizuálně právě nejchutnějším dojmem, ale v řadě luxusních restaurací platí za vyhlášený předkrm a lahůdku pro labužníky.