Menu
Úvod  ›   › 

Nejlepší recepty z vánočních trhů

Trdelník, svařené víno, horká medovina, či pečené kaštany patří k atmosféře vánočních trhů. Vezměte si vánoční vůně a chutě s sebou domů a vyzkoušejte si recepty, které máte spojené s podupáváním u stánků na adventních trzích.

Staročeský trdelník

Suroviny:

250g hladké mouky

40g másla

2 žloutky

půl lžičky cukru

20g droždí

200 ml mléka

špetka soli

1 bílek na potření

sekané ořechy, mandle a krupicový cukr na obalení

Postup:

Z poloviny mléka, cukru a droždí udělejte kvásek. Poté ho smíchejte s rozpuštěným tukem a žloutky, až vznikne tuhé těsto. Vyválejte proužky a oviňte jimi plechové trubičky (na kremrole nebo kornoutky). Trdelníky dejte na plech vyložený pečícím papírem, nechte vykynout, potřete rozšlehaným bílkem a obalte v posekaných ořeších, mandlích a krupicovém cukru. Pečte na nízkou teplotu, hotové obalte v moučkovém cukru.

Svařené víno

Suroviny:

25cl červeného vína

4 kostky cukru

4 kolečka citrónu

4 kusy hřebíčku

1 celá skořice

Postup:

Do hrnce dejte všechny suroviny a zahřejte. Je však důležité, aby víno nepřešlo varem. Přeceďte, nalijte do sklenky, ozdobte kolečkem citrónu nebo pomeranče a podávejte.

Pečené kaštany

Suroviny:

Libovolné množství jedlých kaštanů

Sůl

Postup:

Kaštany roztřiďte, slupku každého kaštanu nařízněte do kříže na vypouklé straně. Pečte na pánvi se silným dnem a v průběhu pečení neustále přehazujte. Až začnou syčet, pukat a vonět, jsou hotové. Podávejte je neoloupané se slánkou.

Vánoční punč

Suroviny:

500ml bílého vína

130ml rumu

Badyán

1 pomeranč

140g krupicového cukru

2 celé skořice

500ml vody

1 citron

4 hřebíčky

Postup:

Vymačkejte citrón a pomeranč. Vodu smíchejte s cukrem, vymačkanou šťávou a přiveďte k varu. Přilijte rum s vínem a přidejte koření. Opět přiveďte k varu, sceďte do sklenic a podávejte ještě horké.