Menu
Úvod  › 

Nejčastější mýty o mléce

Mléko zahleňuje, je těžce stravitelné a pro člověka nevhodné. Navíc trvanlivé mléko obsahuje konzervanty. Seznamte se s největšími mýty, které kolují o mléku.

Češi nepatří se svou průměrnou roční spotřebou 47 litrů za rok na osobu mezi velké fanoušky mléka. V rámci Evropy se řadíme spíše k podprůměrným konzumentům. Z našich nejbližších sousedů jsou na tom hůře už jen Poláci.

O mléce přitom koluje velké množství mýtů a polopravd. Společnost Tetra Pak proto vypracovala průzkum, který by do mléčné záležitosti vnesl trochu světla. Pozoruhodným závěrem průzkumu je mimo jiné i fakt, že téměř třetina Čechu mléko vůbec nekonzumuje. Následující "mléčné mýty" patří mezi nejrozšířenější:

Mléko zahleňuje.

Nejčastěji zmiňovaným mýtem, který ve společnosti převládá, je že mléko zahleňuje organismus. Zatím žádná lékařská studie tuto skutečnost nepotvrdila. Mléko pouze vytváří na sliznici trávicího traktu ochranný film, který se po velmi krátké době trávením rozkládá na základní živiny. V minulosti se této vlastnosti využívalo k léčbě zánětlivých onemocnění trávicího traktu.

Trvanlivé mléko obsahuje konzervanty "éčka."

Dalším velice rozšířeným mýtem je, že trvanlivé mléko obsahuje konzervanty a že čerstvé mléko je zdravější než trvanlivé. Mléko balené do nápojových kartonů Tetra Pak neobsahuje žádné konzervanty. Trvanlivost mléka je dosažena díky tepelnému ošetření metodou UHT (Ultra Heat Treatment) a speciálnímu složení obalu, který zabraňuje přístupu světla a vzduchu. Trvanlivé mléko obsahuje téměř stejné množství proteinů, vitaminů a minerálu jako "čerstvé" - pasterizované mléko. Tepelným zpracováním může mléko ztratit nanejvýš 10 procent výživných látek.

Mléko je těžce stravitelné a pro člověka není vhodné

U dvou až deseti procent evropské populace se vyskytuje tzv. laktózová intolerance, za kterou může nedostatek enzymů štěpících mléčný cukr ve střevě. Mléko obecně je ale pro většinu populace velmi lehce a dobře stravitelná potravina, proto je i součástí různých dietních metod a postupů. O vhodnosti mléka pro dospělého člověka, který je jediným savcem, který pije mléko jiného savce, se vedou dlouhodobé spory. Lidské stravování se zásadním způsobem liší od stravování ostatních savců. Člověk je také jediný savec, jehož mládě potřebuje velice dlouhou péči. Lidský druh vstřebává potřebný vápník nejsnáze z kravského mléka, a to po celý život. Navíc, díky přirozenému výskytu vápníku v mléce, slouží skvěle jako ochrana organismu před osteoporózou.