Menu
Úvod  › 

Nejbizarnější přísady potravin, aneb co všechno jíme

Máte hlad? Až si přečtete, co všechno konzumujete v běžných potravinách, nejspíš vás přejde. Vítejte na přehlídce skutečně bizarních přísad jídel.

Karmín

Karmín je vlastně červené barvivo, které se získává z vysušených hmyzích těl červce nopálového. Po usušení se tělíčka hmyzu vyvaří a karmín se z nich vysráží. A vy pak tuto pochoutku konzumujete například v jogurtech, bonbónech, ale například i některých párcích. Dobrou chuť!

L-Cystein

L-Cystein je aminokyselina, která se v přírodě nachází na mnoha místech: například ve vlasech, kopytech, peří, nebo nehtech. A teď si představte, že se lidské vlasy rozpustí v kyselině a získaný L-Cystein se přidává do mouky, aby se zlepšily její vlastnosti. Uvědomili jste si vlastně někdy, že křupavé rohlíky a chléb, který si dopřáváte ráno k snídani, jsou vyrobeny mimo jiné i z lidských vlasů?

Vyzina

Napadlo by vás, že součástí vašeho oblíbeného piva jsou sušené rybí měchýře? Nicméně je tomu tak. Tazvaná vyzina, která se vyrábí ze sušených rybích měchýřů, je oblíbenou přísadou piva či vína.

Syřidlo

Máte rádi sýry? A tušíte vůbec, že syřidlo pro jejich výrobu se získává z čtvrtého žaludku právě narozených telat? Chymosin potřebují čerstvě narozená mláďata pro trávení a absorbci mateřského mléka.

Kamenouhelný dehet

Málokdo by mohl říci, že si rád pochutná na asfaltu. A přitom ho ve skutečnosti pojídáte prakticky denně. Barvivo z kamenouhelného dehtu (používá se mimo jiné při výrobě povrchu silnic) najdete v instantních polévkách, limonádách, marmeládách, nebo jogurtech.

Kyselina fosforečná

Najdete ji ve všech colových nápojích, kterým zajišťuje typicky štiplavou chuť, ale možná vás překvapí, že se používá také při výrobě hnojiv, tmelů, nebo zubních výplní.

Želatina

Bez želatiny byste si nedali spoustu sladkostí. Poněkud nechutně zní však skutečnost, že například pro výrobu vašich odbíbených želatinových medvídků je potřeba použít vepřové kůže a hovězí kosti.

Lanolin

Lanolin je olejovitá látka, která se získává z ovčí vlny a vy ji potom žvýkáte ve své oblíbené žvýkačce.

Šelak

Neobejte se bez něj prakticky žádná cukrovinka, která vás má v obchodě nalákat svým lesklým povrchem. A jen tak mimochodem se používá i v laku na nehty a dalších kosmetických produktech.