Menu
Úvod  › 

Nebezpečné vitamíny: Co vám může hrozit

Utrácíte spoustu peněz za vitamínové tablety a nejrůznější potravinové doplňky? Potom možná svému zdraví spíš škodíte, než abyste mu prospěli. Znáte rizika, která s sebou nese užívání vitamínů?

Vitamíny nejsou objevem posledních let, lidé o jejich existenci vědí už dlouhou dobu. Nicméně některé otázky, které jsou s nimi spojené, stále zůstávají nezodpovězené. Například proč některé z těchto látek vyrábí organismus sám, zatímco jiné může získat jen z potravy? Proč jejich nedostatek může organismus poškodit, ale jejich přebytek má stejně negativní účinky? I když na celou řadu otázek ohledně vitamínů vědci ještě stále odpověď neznají, následující fakta byste rozhodně měli znát:

A - Zvyšuje odolnost proti nemocem dýchacích cest, udržuje kůži, kosti, vlasy, zuby a dásně zdravé. Pomáhá léčit vyrážky a vředy. Obsahuje ho rybí tuk, játra, mrkev, zelená a žlutá zelenina, vejce, mléčné produkty a žluté ovoce.

B1 - Vitamín pro duševní zdraví, upravuje funkci nervů, svalů, srdce. Zmírňuje bolest zubů, zlepšuje trávení karbohydrátů. Najdete ho v kvasnicích, ovesné kaši, burských oříšcích, vepřovém, mléku.

B2 - Napomáhá růstu a reprodukci. Udržuje kůži, vlasy a nehty zdravé, zlepšuje zrak. Obsahuje ho zejména mléko, játra, ledviny, kvasnice, sýr, ryby a vejce.

B6 - Působí jako prevence onemocnění nervů a kůže, zpomaluje stárnutí a působí jako přírodní diuretikum. Najdete ho v pivovarských kvasnicích, melounu, zelí, mléku, vejcích.

B12 - Podílí se na krvetvorbě. Zvyšuje množství energie, podporuje nervový systém. U dětí zlepšuje chuť k jídlu a podporuje růst. Obsahují ho játra, hovězí a vepřové maso, vejce, mléko, sýr a ledviny.

B13 - Pomáhá zpomalovat stárnutí a nejdete ho například v syrovátce.

C - Hojí zranění a popáleniny, snižuje hladinu cholesterolu, chrání před řadou virů a bakterií, zvyšuje délku života a redukuje vliv alergenů. Obsahují ho citrusové plody, jahody, borůvky, listová zelenina, květák, rajčata, brambory.

D - Pomáhá vápníku a fosforu posilovat kosti a zuby, chrání před nachlazením, léčí zánět spojivek, pomáhá vstřebávání vitamínu A. Najdete ho v rybím tuku, sardinkách, slanečcích, lososu, tuňáku a mléčných výrobcích.

E - Zpomaluje stárnutí buněk, chrání plíce, zabraňuje tvorbě krevních sraženin, snižuje únavu, léčí popáleniny, snižuje krevní tlak a má pozitivní vliv na udržení těhotenství. Obsahuje ho sója, brokolice, růžičková kapusta, vejce, listová zelenina.

F - Pomáhá předcházet zvýšené hladině cholesterolu, prospívá zdraví kůže a vlasů, chrání srdce a pomáhá v udržování zdravé váhy. Najdete ho v rostlinných olejích, slunečnicových semínkách, ořeších, avokádu, mandlích.

K - Pomáhá předcházet vnitřnímu krvácení, upravují srážlivost krve. Obsahují ho mléčné produkty, vaječný žloutek, rybí tuk.

P - Posiluje stěny kapilár, prospívá dásním a zvyšuje odolnost proti infekcím. Získat jej můžete z meruněk, ostružin, či šípků.

I když jsou vitamíny většinou zdraví prospěšné, při překročení denní dávky vám mohou značně poškodit zdraví. Tady je seznam důsledků, které má předávkování jednotlivými vitamíny:

A - Může poškodit kosti, játra, způsobit ztrátu vlasů, nevolnost, poškodit zrak (doporučená denní dávka 0,5 až 2,5 mg).

B1 - Způsobuje bolest hlavy, podrážděnost, nespavost, arytmii (denní dávka 1,4 - 2,4 mg).

B2 - Důsledkem předávkování je bolest hlavy, podrážděnost, nespavost, arytmie (denní dávka 2 mg).

B3 - Předávkování postihuje játra (denní dávka 5-10 mg, po čtyřicítce se snižuje).

B6 - Ve velkých dávkách poškozuje periferní nervy (denní dávka 2 mg).

B9 - Způsobuje podráždění kůže, zhoršuje vstřebávání zinku (denní dávka 200 mkg).

B12 - Ve velkých dávkách poškozuje funkci jater a ledvin (denní dávka 2-5 mkg).

C - Způsobuje alergie a průjem (denní dávka 50 - 100 mg).

D - Předávkování vede k bolestem hlavy, podrážděnosti, únavě, průjmu a ztrátě chuti k jídlu (doporučená denní dávka 2,5 - 10 mkg).

E - Nedoporučuje se lidem s onemocněním krve (denní dávka 8 - 15 mg).