Menu
Úvod  › 

Nebezpečné grilování: Největší chyby, které můžete udělat

Grilování nemusí být vůbec tak nevinnou letní zábavou, jak si myslíte. Špatně upravené maso vám může způsobit vážné zdravotní problémy. Víte, jakým chybám se při grilování musíte vyhnout?

Grilovací chyba č. 1: Kontaminace

Jednou z hlavních příčin nemocí z jídla je přenos bakterií z jednoho místa (typicky masa) na jiné (jako například na ruce či jídelní náčiní). Přitom právě kontaminaci bakteriemi lze velmi snadno zabránit. Pro začátek stačí, když budete dodržovat dvě poučky, které se vám už od dětství snažila vštípit vaše matka, a totiž myjte si ruce a nestrkejte si je do úst. Po přípravě masa byste měli vždy sáhnout po antibakteriálním mýdle.

Vydrhněte všechny povrchy, na kterých budete potraviny připravovat (jako jsou například kuchyňská prkénka), stejně jako kuchyňské náčiní. Měli byste si také zvyknout po každém použití důkladně omýt všechno kuchyňské náčiní a nádobí, které jste používali.

Velmi často ke kontaminaci dojde poté, co například krájíte syrové maso a poté začnete stejným nožem krájet zeleninu na salát. Rozdělte si proto jídlo do skupin. Syrové maso byste nikdy neměli upravovat na stejném místě jako syrová zelenina. Stejně tak byste měli striktně separovat i kuchyňské náčiní, které k přípravě různých skupin jídla používáte.

Grilovací chyba č. 2: Nedostatečně tepelně upravené maso

Nemůžete se dočkat, až se dopeče šťavnatý hamburger, který jste před chvílí hodili na gril? Koledujete si o velký malér. Bohužel ani svůdná barva, kterou získá maso při grilování, není zárukou toho, že je maso dostatečně propečené. Kuřecí maso byste nikdy neměli jíst, pokud neprošlo tepelnou úpravou minimálně 80 stupňů Celsia. Mleté maso potřebuje minimálně 70 stupňů, hovězí maso 63 stupňů, stejnou minimální hodnotu potřebují i ryby.

Grilovací chyba č. 3: Ani horko, ani zima

Pamatujte si zlaté pravidlo: horké k horkému a studené ke studenému. To znamená, že horké jídlo byste měli udržovat na grilu tak dlouho, dokud jej nebudete servírovat. Stejně tak studené jídlo by mělo zůstat v ledničce do té doby, než jej budete konzumovat. Studené jídlo by mělo být uchováváno při maximálně čtyřech stupních Celsia. Rozpětí teplot od čtyřech do šedesáti stupňů Celsia je považováno za velmi nebezpečnou zónu, kdy se mohou bakterie velmi rychle rozmnožit. Jídlo musíte uchovávat buď při dostatečně nízkých, nebo naopak dostatečně vysokých teplotách. Nic mezi tím.