Losos s avokádovým pyré

Losos je nejen velmi chutná, ale i zdravá ryba. Stejně tak i avokádo se řadí do skupiny zdravých jídel, oblíbených nejen u sportovců. Dnes vám přinášíme nevšední recept a spojení těchto tvou chutí vám přinese dokonalý požitek i notnou dávku správně vyvážených živin.

Avokádo

Toto ovoce je bohatým zdrojem draslíku, magnezia, mědi, fosforu, citamínů C, B3, B5, E, K, H a dužina navíc obsahuje i kyselinu olejovou, palmitovou i linolovou - směsice zdravých tuků.

Losos

Je rovněž zdrojem zdraví prospěšných tuků, takže jen ty "hodné". Jeho maso je hezky růžové, křehké a jedno z mála, které není příliš cítit rybinou. Je snadno stravitelné a má velmi mnoho vitamínů a minerálů. Odborníci přes stravu doporučují zařadit lososa vzhledem k jeho nutričním hodnotám minimálně 1x týdně do svého jídelníčku.

Potřebné ingredience

  • 250g lososa
  • 2 polévkové lžíce oleje
  • 1 polévková lžíce medu
  • 1/2 lžičky koření na ryby
  • 1 polévková lžíce hořčice
  • 1/2 malé lžičky červené mleté papriky
  • Špetku mořské soli

Postup přípravy

Olej, hořčici, med a ostatní přísady smícháme v misce a potřeme z obou stran lososa, kterého zabalíme do alobalu a vložíme do pekáčku. Pečeme přibližně 15 minut. Poté uděláme do alobalu vidličkou dírky, aby utekla pára a po chvíli odbalíme a vložíme na talířek, kde přidáme pyré z avokáda a zeleninovou oblohu.

Na avokádové pyré

  • 1 střední zralé avokádo
  • Citrón - pár kapek
  • Koriandr - špetka
  • Muškátový oříšek - špetka
  • Česneková sůl - podle chuti
  • Olovový olej - pár kapek

Příprava pyré

Avokádo si rozpůlíme, vyjmeme pecku a sloupneme kůrku. Na talíři jej rozmačkáme vidličkou a přidáme všechny uváděné ingredience. Česnekové soli dáme tolik, kolik nám prostě chutná. Já solím méně takže dávám skutečně jen malinko, pro dobrý šmak a česnekový nádech. Přejeme dobrou chuť.