Lilek v kuchyni, aneb výtečný recept na váš stůl

Lilek - v minulosti přezdívaný jablko bláznů - jinak známý rovněž jako baklažán je zelenina, které spousta lidí nemůže přijít na jméno, což je obrovská škoda. Jeho spotřeba v českých domácnostech není nijak zvlášť vysoká a může za to především neznalost tohoto druhu zeleniny, která má ale různorodé a velmi pestré využití. Dá se totiž velmi dobře kloubit s dalšími druhy potravin, přičemž velice oblíbenou kombinací je lilek společně s rajčaty, česnekem a bylinkami - vzniklé chutě jsou příjemně výrazné a dokonale se doplňují, což na vašich chuťových pohárcích roztančí hotovou pohádku.

Jak připravit lilek?

Jak již bylo řečeno, lilek má vícero využití a v kuchyni rozhodně není pochyb o tom, že se s ním dají připravovat opravdové delikatesy. Řada lidí si lilek nemůže vynachválit především na grilu jako chuťovku, někdo jej naopak peče a další si jej přidává do salátů. I my jsme pro vás připravili jeden výtečný recept, kde lilek hraje hlavní roli. Jestliže chcete tuhle zeleninu vyzkoušet, pak budeme rádi, když se naším tipem necháte inspirovat!

Lilek plněný mletým masem

Chutný recept vhodný jako hlavní chod, kde hlavní roli hraje lilek, mleté vepřové maso a oříšky. 

Potřebujete:

  • 4 lilky
  • 500 g mletého vepřového masa
  • 3 lžíce strouhaných vlašských oříšků
  • nasekanou petrželku
  • 4 stroužky česneku
  • 50 ml olivového oleje
  • mrkev
  • sůl, pepř, kmín

Postup:

Příprava tohoto receptu není nijak zvlášť složitá, zabere jen několik málo minut a hravě si s ním poradí i kulinářští začátečníci.

Lilky důkladně umyjte a poté je rozkrojte napůl po celé délce. Takto připravené lilky vyskládejte na plech, který doporučujeme vyložit pečícím papírem, dužinou nahoru. Lilky pokapejte olivovým olejem a nechte zapéct cca 10 minut při 180°C.

Mleté vepřové maso promíchejte s nasekanou petrželkou, jemně nasekanou šalotkou, na drobné plátky nakrájeným česnekem, nasekanými oříšky, solí, pepřem a kmínem - podle vaší chuti.

S takto připravenou masovou směsí naplňte lilky a dejte je cca na 25-30 minut zapéct do trouby.