Menu
Úvod  › 

Lidé si myslí, že jedí méně, než tomu ve skutečnosti je

Většina lidí se domnívá, že zkonzumuje méně potravin, než tomu tak ve skutečnosti je. Nový výzkum ukazuje, že lidé nemají představu o tom, kolik reálně zkonzumují kalorií.

Lidé si samozřejmě uvědomují, že fast foody nejsou ideálním zástupcem zdravé potravy, ale nový výzkum ukázal, že většina z nás vůbec netuší, co vlastně konzumujete a kolik kalorií obsahuje náš jídelníček. Vědci zjistili, že většina lidí si bez problémů pochutnává na hamburgerech, kuřecích nugetách, koblihách, hranolkách a dalších kalorických bombách a přitom silně podhodnocuje počet kalorií, které spolu s tímto jídlem zkonzumuje. Ze studie, kterou provedli odborníci z Harvard Medical School, vyplývá, že vůbec nejhorší je odhad lidí, kteří jedí u řetězce Subway. Ten totiž považují za zdravou variantu fastfoodu a vůbec si neuvědomují, že jde rovněž o jídlo s velkým obsahem kalorií.

"Minimálně dvě třetiny všech lidí podceňuje počet kalorií, které obsahuje jejich jídlo. Varovná je zejména skutečnost, že čtvrtina lidí podhodnocuje obsah kalorí minimálně o pět set," říká autor studie, Jason Block.

Výzkumu se zúčastnilo víc než tři tisíce lidí, kteří se více či méně často stravují ve fast foodech. Vědci je požádali, aby po každém jídle odhadli, kolik kalorií zkonzumovali. Ukázalo se, že lidé ve skutečnosti jedli mnohem víc, než se domnívali. Ukázalo se, že dospělí v průměru zkonzumovali 836 kalorií v jednom jídle, ale odhadovali, že zkonzumované jídlo mělo průměrně o 175 kalorií méně.

Dospělý člověk potřebuje průměrně dva tisíce kalorií denně. To znamená, že jednou návštěvou fast foodu pokryje člověk přibližně třetinu denní kalorické spotřeby. Další výzkumy přitom ukázaly, že stačí sto kalorií za den navíc a za rok přiberete několik kilogramů navíc. Vzrůstající počet obézních lidí je přitom stále větším problémem a se svou váhou už bojují dvě třetiny dospělých lidí. Pro autory studie byla nepříjemným překvapením i skutečnost, že přes čtyřicet procent respondentů uvedlo, že v průběhu předcházejícího týdne jedli alespoň jednou ve fast foodové restauraci.

Jen každý pátý se však zajímal o to, kolik kalorií obsahuje dané jídlo a pro pouhých pět procent byl obsah kalorií určující hodnotou pro výběr jídla