Menu
Úvod  › 

Kolik potřebujete skutečně kalorií?

Kalorie, bílkoviny, sacharidy a tuky: kolik jich ve skutečnosti potřebujete? Jste si jisti, že jich dodáváte tělu dost, ale ne příliš? Čtěte, kolik vaše tělo opravdu potřebuje kalorií.

Kalorie

Kalorie poskytují tělu energii. To, kolik kalorií za den potřebujete, závisí na vašem věku, pohlaví, výšce, hmotnosti a množství pohybové aktivity, kterou za den vykonáváte. Denní kalorický příjem průměrného muže by se měl pohybovat mezi 2200 kcal a 2600 kcal. Pokud se snažíte zhubnout, kalorický příjem by měl být spíše na nižší hranici.

Bílkoviny

Deset až pětatřicet procent kalorií by mělo pocházet z proteinů. To znamená, že byste měli zkonzumovat přibližně padesát až sto padesát gramů bílkovin denně. Kolik bílkovin přesně vaše tělo potřebuje, záleží především na vaší hmotnosti. Svému organismu byste měli dodat 0,8 gramu proteinů na každý kilogram váhy. Dodat tělu dostatečné množství proteinů je jednoduché. Pro představu pětasedmdesátigramová porce červeného masa, kuřete nebo ryby obsahuje osmnáct až dvaadvacet gramů proteinů. Šálek mléka, padesát gramů sýra, nebo tři čtvrtě šálku fazolí obsahuje deset gramů bílkovin. Proteiny najdete i v zelenině, ovoci a obilovinách.

Sacharidy

Pokud se snažíte zhubnout, váš jídelníček by měl obsahovat dvě stě až tři sta gramů sacharidů denně, to znamená pětačtyřicet až pětašedesát procent denního kalorického příjmu. Spousta lidí je překvapeno, když zjistí, že by sacharidy měly tvořit přibližně polovinu denního kalorického příjmu. Sacharidy jsou důležitým zdrojem energie pro tělo a mozek a jsou tedy nezbytnou součástí zdravého jídelníčku.

Tuky

Průměrně byste měli zkonzumovat čtyřicet až pětašedesát gramů tuku za den (tj. dvacet až pětatřicet procent denního kalorického příjmu.) Důležité je, o jaký typ tuků jde:

Špatný tuk: Nasycené tuky, které se nachází v plnotučných mléčných výrobcích, by měly tvořit méně než deset procent celkového kalorického příjmu (tj. méně než dvacet gramů denně). Váš příjem trans tuků, které se nacházejí v průmyslově zpracovaných jídlech, by se měl rovnat nule. Vysoký příjem špatných tuků zvyšuje hladinu cholesterolu a zvyšuje riziko srdečních chorob.

Dobrý tuk: Hlavní zdrojem dobrého tuku jsou oleje, ořechy, semínka a mastné ryby. Nenasycených tuků byste měli zkonzumovat dva až tři polévkové lžíce denně.