Menu
Úvod  › 

Jíte steaky? Riskujete rakovinu!

Lidem, kteří milují hamburgery a steaky, hrozí mnohem větší nebezpečí, že onemocní rakovinou krku a žaludku. Náruživá konzumace červeného masa totiž rozvoj těchto druhů rakoviny podporuje. Ukázala to nová studie.

Američtí vědci sledovali po deset let téměř půl milionu Američanů ve středním a vyšší věku. Zjistili, že za tu dobu se jen u malého množství z nich rozvinula rakovina jícnu nebo žaludku. Nicméně toto riziko bylo významně vyšší u těch, kteří konzumovali velké množství červeného masa.

Stačilo, aby respondenti zvýšili příjem červeného masa o dvacet procent a riziko rozvoje rakoviny se zvýšilo o téměř osmdesát procent. Jednalo se téměř výhradně o rakovinu žaludku, nebo horní části jícnu. Tyto typy rakoviny vzrůstaly zejména u mužů a žen, kteří vykazovali velký příjem HCA (heterocyklických aminů). HCA se nazývají sloučeniny, které vznikají při úpravě masa za pomoci vysokých teplot (jako je například grilování na otevřeném ohni), a u zvířat jsou potvrzeny coby rakovinotvorní činitelé.

Závěry této studie byly zveřejněny v American Journal of Gastroenterology a její autoři upozorňují, že není možné vynést jednoznačné stanovisko, že by konzumace červeného masa vedla nutně k těmto typům rakoviny. Jasná souvislost mezi nimi zatím ještě není dokonale prokázána, nicméně se považuje za velmi pravděpodobnou.

K podobnému závěru, a totiž, že konzumace červeného masa upravovaného pomocí vysokých teplot, vede ke zvýšenému riziku rakoviny žaludku a jícnu, dospěli už v roce 2007 vědci z World Cancer Research Fund a American Institute for Cancer Research. Nicméně stále nejasná zůstává souvislost mezi konzumací červeného masa a výskytem rakoviny obecně.

Většina studií tohoto typu pracuje se dvěma skupinami respondentů, z nichž jedni již rakovinou onemocněli, zatímco druhou skupinu tvoří zdraví lidé. Vědci se jich vyptávají na jejich zdravotní minulost, návyky a životní styl a poté obě skupiny porovnávají. Nicméně tato metoda poskytuje jen orientační přehled o faktorech, které k rozvoji rakoviny mohly přispět, nemůže je diagnostikovat přesně.

Právě proto vědci v novém výzkumu sledovali respondenty po dobu deseti let. Po celou dobu detailně mapovali jejich jídelníček i způsob, kterým svou potravu nejčastěji upravují. Kromě toho účastníci výzkumu pravidelně vyplňovali dotazníky ohledně svého životního stylu. U 215 respondentů výzkumu se během deseti let rozvinula rakovina žaludku a jícnu. Ve většině případů se jednalo o osoby, které konzumovaly velké množství červeného masa.

U dalších 454 osob se rozvinula rakovina na jiných místech trávicího traktu a víc než čtvrtinu případů opět tvořili respondenti s velkou spotřebou červeného masa. Poté, co vzali lékaři v úvahu další faktory, jako je věk, váha, kouření a frekvenci pohybu, dospěli k názoru, že konzumace červeného masa zvyšuje riziko rozvoje rakoviny žaludku a jícnu o téměř osmdesát procent.