Menu
Úvod  › 

Jedno jablko denně vás zachrání před obezitou

Zapomeňte na ananas! Vědci teď zjistili, že nejlepší záchrannou brzdou před váhovými přírůstky je obyčejné jablko. Dejte si minimálně jedno denně a nebude vám hrozit obezita.

Látka obsažená v jablečné slupce, která se nazývá kyselina ursolová, může být účinnou ochranou pře obezitou. Dokázala to nová studie, která byla zatím provedena pouze na laboratorních myších. Myši, které byly po několik týdnů krmeny potravou s vysokým obsahem tuků, která však zároveň obsahovala kyselinu ursolovou, měly mnohem více svalové hmoty a spalovaly víc kalorií než myši, které byly krmeny potravou se stejným obsahem tuků ale bez kyseliny ursolové.

"Svalová hmota je při spalování kalorií obecně velmi prospěšná. Tím, že kyseliny ursolová podporuje růst svalů, podporuje tím zároveň i spalování kalorií a pomáhá tak předcházet obezitě," říká vedoucí výzkumu Christopher Adams z University of Iowa.

Navíc konzumaci kyseliny ursolové, podle vědců, vděčíme za růst takzvaného hnědého tuku, který má zcela opačnou funkci než bílý tuk a naopak přispívá k jeho spalování. Vědci zjistili, že myši, kterým byla podávána kyselina ursolová, vykazovaly mnohem menší váhový přírůstek a měly mnohem menší pravděpodobnost, že se u nich rozvinou nemoci jater z příliš vysoké váhy. A pozor; to i přesto, že zkonzumovaly větší množství potravy než myši, které kyselinu ursolovou nedostávaly. Mezi oběma skupinami nebyl rozdíl ve fyzické aktivitě.

Vědci sice zatím netestovali vliv kyseliny ursolové na lidský organismus a dosažené výsledky jsou platné pouze pro testované hlodavce. Nicméně odborníci očekávají, že výsledky budou obdobné i u lidí. Navíc vědci doufají, že by kyselinu ursolovou mohli používat i pro řešení svalového úbytku, který se objevuje spolu se stárnutím.

Některé studie navíc upozorňují na souvislost mezi vyšším množstvím hnědého tuku a menším výskytem obezity, zdravější hladinou krevního cukru a tuků.