Jak vyrobit domácí jogurt

Domácí jogurt ukrývá hned několik výhod. Nejenže moc dobře víte, z jakých surovin se skládá a máte tak možnost se na rozdíl od kupovaných výrobků vyhnout nejrůznějším barvivům, konzervačním látkám, nechvalně známým éčkům nebo dochucovadlům, ale zároveň si jej můžete připravit přesně z takových ingrediencí, které vám nejvíce chutnají. Další jasnou výhodou je samozřejmě úspora financí, která nadchne asi většinu z vás ? český národ zkrátka moc dobře slyší na jakoukoli příležitost ušetřit! Proč si tedy hustý domácí jogurt nepřipravíte i vy? Do dnešního článku jsme pro vás ukryli jednoduchý recept!

Jak vyrobit domácí jogurt - postup

Domácí jogurt si doma připravíte poměrně snadno a to i bez nutnosti pořizovat si k tomu jogurtovač.

Na přípravu budete potřebovat:

 

  • 1 l mléka

 

 

  • 4 lžíce kvalitního jogurtu s živou jogurtovou kulturou

 

 

  • kovovou metličku

 

 

  • sklenice pro uložení

Postup přípravy:

Mléko nalijte do hrnce a pomalu jej přiveďte k varu. Poté jej za stálého míchání nechte cca 5 minut mírně probublávat. Aby byl jogurt hustý je potřeba nechat mléko povařit.

Do mísy (větší než hrnec, ve kterém jste vařili mléko) nalijte studenou vodu, do které lze přidat i pár kostek ledu. Hrnec s uvařeným mlékem ponořte do studené vody v míse - je důležité mléko zchladit co nejrychleji na 40°C. Jedině tak bude mít domácí jogurt správnou strukturu a nepotáhne se. Pomocí kovové metličky pomalu promíchávejte.

Během chladnutí je potřeba mléko měřit. To můžete udělat buď potravinářským teploměrem, nebo pokud jej nemáte vaším malíčkem a to následovně: pokud do mléka ponoříte malíček a nevydržíte déle než 5 vteřin, pak je mléko stále ještě moc horké. Pokud ale ponoříte malíček a vydržíte napočítat do 5, pak mléko dosáhlo ideální teploty.

V případě, kdy by se vám mléko zdálo moc chladné, je potřeba jej znovu ohřát. Je důležité, aby měl domácí jogurt 40°C - jedině tak dojde k potřebnému množení laktobacilů.

Sklenice připravené pro uložení jogurtu si předehřejte v mikrovlnné troubě. Dbejte na to, aby byly sklenice čisté a sterilizované.

Poté již stačí do sklenic nalít jogurt. Do každé sklenice dejte dvě lžíce jogurtu a zároveň do každé sklenice nalijte menší množství na 40°C ochlazeného mléka. Dobře promíchejte a dolijte mlékem až po okraj sklenice.

Ve finále sklenice zavíčkujte a zabalte do deky nebo peřiny, díky čemuž si uchovají stejnou teplotu po dobu cca 4-6 hodin. Během této doby se nesmí se sklenicemi hýbat!