Menu
Úvod  › 

Jak ušetřit peníze a čas v kuchyni?

Při nákupech a vaření vám utíkají zbytečně peníze i čas. Inspirujte se tipy, díky kterým ušetříte obojí.

Před nákupem si udělejte plán

Pokud si před odchodem z domova na velký nákup uděláte seznam věcí, které skutečně potřebujete nakoupit, ušetříte čas i peníze. Vyhnete se zběsilému pobíhání v úzkých uličkách mezi regály, na nic nezapomenete a ani nebudete zbytečně kupovat potraviny, kterých máte ještě dostatečnou zásobu. Pokud pravidelně vaříte, zkuste si naplánovat dopředu alespoň některá z jídel, která hodláte v týdnu udělat, pomůže vám to v rozvržení nákupů.

Držte se seznamu

Jakkoli to zní jednoduše, v praxi jde o relativně těžký úkol. Zvlášť pokud vyrazíte na nákupy se svými potomky, rapidně stoupá tlak, abyste nakoupila i to, co jste neměla v plánu. Ze všech stran na vás útočí výhodné koupě, akce a slevy. Mějte však na paměti, že se jedná jen o marketingový tah výrobců; určete si například, že koupíte maximálně jednu nebo dvě věci, které nejsou na vašem seznamu. Tak nebudete muset úplně odmítnout své děti, ale zároveň neohrozíte rodinný rozpočet.

Využijte sezóny

Sezónní zboží je obvykle mnohem levnější. Nakupujte na místním trhu a soustřeďte se na ovoce a zeleninu, které právě dozrávají. Nejenže za ně dáte méně peněz, ale zároveň využijete toho, že jsou právě v nejvyšší formě.

Vyzkoušejte alternativy

I když například mleté maso, kuřecí křidélka, nebo žebírka mají spíše pověst podřadnějšího masa, dejte jim šanci. Pokud je dobře upravíte, použijete je s úspěchem při vaření spousty vynikajících jídel a navíc ušetříte svou peněženku.

Nebojte se mražení

V českých hospodyňkách stále přežívá zakořeněný předsudek, že dobré je jen čerstvě uvařené jídlo, takže prakticky denně vyvařují pro své rodiny nové pokrmy. Pokud ale uvaříte dvojnásobnou porci a část zamrazíte, nikdo nepozná rozdíl, až ji rodině za týden předložíte.

Využijte troubu

Když už jednou platíte energii na rozpálení trouby, využijte ji k přípravě víc než jednoho jídla. Pokud zrovna pečete koláč, můžete na další plech hodit okořeněné maso. Určitě jej využijete k přípravě nejbližšího oběda nebo večeře.

2 za cenu 1

Akce typu: Zaplať jeden, dostaneš dva, se jeví mimořádně výhodně a mnoho lidí se jimi nechá nalákat. Předtím, než vytáhnete peněženku, uvažujte, jestli skutečně spotřebujete dvoulitrovku nakládaných okurek či obří sklenici marmelády. Mnohem pravděpodobnější je, že budete vyhazovat přebytky, za které jste už zaplatili, nebo se v rámci šetření rozhodnete danou potravinu zkonzumovat a sníte mnohem větší množství než obvykle, což se odrazí na vaší váze.

Vařte chytře

Pokud děláte jídlo, jehož součástí jsou polotovary využitelné i pro jiná jídla, udělejte ho dvojnásobné množství a zbytek uchovejte pro další použití. Vynikajícím příkladem je například silný masový vývar, který můžete použít při vaření polévky i omáček. Stejně tak se vám vyplatí upéct dvojnásobné množství paprik, nebo si udělat do zásoby rajčatové pyré.