Menu
Úvod  ›   › 

Jak ušetřit na svatbě?

O svém dnu D máte naprosto jasnou představu: všechno chcete mít dokonalé a vystupovat v roli obdivované princezny. To ale ještě neznamená, že si kvůli svatbě musíte doživotně zruinovat konto. Existuje celá řada chytrých triků, díky kterým můžete na svatbě významně ušetřit.

Pravděpodobně každá žena si někdy představovala, jaké to bude, až bude ve svatebních šatech procházet uličkou hostů, aby si vzala svého vysněného prince. Ve vašich představách má svatba všechna nej a je událostí, o které si všichni zúčastnění budou vyprávět ještě za deset let poté. Jenže pak přijde na lámání chleba a vy s hrůzou zjišťujete, na kolik by vás uskutečnění vašich představ vyšlo a jak drahé by to všechno bylo.

Najednou stojíte před volbou, jestli se na několik dalších let zadlužit, nebo se rozloučit s představami o nejdůležitějším dnu vašeho života, který se (ideálně) už nikdy nebude opakovat. Nicméně existuje i množství triků, které ušetří vaše náklady a přitom se nemusíte vzdávat kvality. Budete tak mít perfektní svatbu a přitom se nebudete muset zadlužit do konce života.

Šetrná hostina

Oběd, večeře, alkohol i ostatní nápoje, DJ nebo skupina, květiny, pronájem restaurace, dekorace, šaty... seznam věcí, za které budete muset zaplatit by mohl pokračovat prakticky donekonečna. Zároveň jde ale o položky, na kterých můžete i významně ušetřit. V první řadě si uvědomte, že jde o váš velký den a všichni hosté přijedou kvůli tomu, aby ho s vámi mohli sdílet, nikoli kvůli kritizování jídla a výzdoby.

Klasicky největší položku svatebního dne tvoří oběd a celodenní občerstvení, tady také můžete náklady nejjednodušeji snížit. Nikdo neříká, že se musíte držet zajeté klasiky a platit hostům oběd i večerní raut. Přesuňte obřad až na odpoledne a svatební veselí zahajte až podvečerním rautem. Kromě finanční úspory se tak vyhnete klasickému dilematu, kdy přemýšlíte, jak zabavit zbytek hostů po dobu, kdy si dáváte oběd s rodinnými příslušníky.

Raut rozhodně nemusí probíhat jako výběr z několika hotových jídel. Na švédský stůl vyložte jen několik předkrmů a množství nejrůznějších příloh (zejména dipů, omáček, konzervované zeleniny a podobně). Klíčovým kamenem hostiny potom ustanovte grilování. Grilované selátko či naložené maso mají rádi prakticky všichni a vyjde vás mnohem levněji, než pokud si v restauraci necháte připravit celé menu. Nezapomeňte přitom na přítomné vegetariány a přihoďte na gril i zeleninu.

Zkuste se domluvit s místním učilištěm a najměte si na obsluhu studenty. Vyjde vás to mnohem levněji než "klasický" personál. Samozřejmě taková varianta připadá v úvahu pouze po domluvě s majitelem restaurace, nebo v případě, že se svatba odbývá například u vás na zahradě.

Svatební hostinu může velmi překvapivě prodražit pití, zejména pokud svým hostům povolíte neomezený přístup k alkoholu. Nebuďte naivní a nepředpokládejte, že bude mít každý dostatek slušnosti a neporučí si na váš účet desetiletou whisky. S postupem času padají zábrany a finální účet by vás mohl nepříjemně překvapit. Raději se domluvte předem s personálem, jaké druhy alkoholu budou pro hosty zadarmo a které si budou platit sami. Zvolte také několik základních druhů nealkoholických nápojů, které budou k dispozici zdarma. Nebojte se, vaši hosté to zcela jistě pochopí.

Ostatní úspory

Skutečně nemusíte obědvat na damaškových ubrusech se stříbrnými příbory. Věděla jste, že existují papírové ubrusy, které jsou od látkových k nerozeznání, ale stojí mnohokrát méně? Plastové nádobí už se také dávno neomezuje jen tácky, ze kterých jste byla zvyklá pojídat klobásu u stánku. Navíc ho vaši hosté při nočním korzování po zahradě ocení rozhodně víc než porcelánový servis.

Zapomeňte na nákupy svíčiček, svícínků, skleniček, mističek a podobných věcí, kterými sice vyzdobíte stůl, ale pak je můžete rovnou vyhodit, protože žádný člověk na světě nemůže v běžném životě upotřebit padesát skleněných svícínků. Raději na výzdobu stolů zužitkujte květiny, kterými bylo vyzdobené vaše obřadní místo. Mezi obřadem a hostinou stejně obvykle probíhá focení, tak požádejte někoho z personálu nebo z vašich svatebních hostů, aby květiny přenosil na stoly. Za jedny peníze vám tak poslouží dvakrát.