Menu
Úvod  › 

Příklady, jak si připravit batáty

Slyšeli jste už o této zajímavé příloze?

Pokud ne, je nejvyšší čas se na stále oblíbenější a využívanější brambory batáty podívat blíže. A to proto, že vás rozhodně zaujmou tím, jak zajímavě chutnají. Jsou podobné klasickým bramborám, ale liší se hlavně tím, že mají nejenom lehce červenější barvu, stejně jako se liší také tím, že mají lehce nasládlou chuť. Chcete je zkusit? Podívejte se na možné příklady jejich použití.

Batáty

Standardní uvaření

Není to nic složitého a postup je stejný, jako je tomu v případě klasických brambor. Znamená to, že batáty jenom oloupete, vložíte je do studené vody, tu osolíte a následně přivedete k varu. Tyto chutné a zdravé brambory vaříte zhruba 20 - 30 minut, dokud nebudou měkké. Následně stačí slít vodu a poté už můžete servírovat. Ideálně omaštěné kouskem másla.

Zkuste je dát i do trouby

Druhá možnost už je o něco zajímavější a rozhodně můžeme říci, že když se nebudete obávat, tak i chutnější. Jak na to? Stačí si jenom batáty vzít a důkladně je omýt - to znamená, že na nich necháte i jejich slupku. Následně je nakrájejte na čtvrtiny. Postupně je poskládejte na plech, aby se nedotýkaly a pokapejte olivovým olejem. Doporučujeme je také dochutit, a to:

  • solí a pepřem
  • mletou paprikou
  • tymiánem nebo rozmarýnem

Poté je vložte do trouby, která je rozehřátá na 180 stupňů. Zde je pečte alespoň 40 minut. Jakmile budou měkké, zapněte i horní gril, aby získaly i zajímavou barvu.

Láká také chutné pyré

Jak na něj? Začněte stejně, jako při vaření. Jakmile jsou měkké, už je stačí jenom pomocí vidličky jednoduše rozšťouchat. K tomu přidejte trochu rozpuštěného másla a také teplé smetany. Pomocí šlehače připravte hutnější konzistenci a již můžete servírovat. Také jedna z osvědčených možností, jak kombinovat nejenom jednoduchost přípravy, ale jak si naplno užít i celkem zajímavý a pozitivní dojem z tohoto jídla.


Oblíbená témata