Menu
Úvod  › 

Jak rodiče ničí svým dětem zdraví

Nemáte čas, věčně jste ve spěchu a vařit každý den jídlo nepadá v úvahu. Právě tím ale, podle odborníků, ničíte svým dětem zdraví.!

Výživoví odborníci bijí na poplach! Během posledních dvou generací se, podle nich, výrazně zhoršil způsob stravování dětí, což vede k rapidnímu nárůstu obezity a diabetu. Podle údajů Centers for Disease Control and Prevention je v současné době obézních sedmnáct procent dětí a dospívajících, což je třikrát tolik, než bylo v předcházející generaci. Na vině je především nárůst polotovarů a fast foodového stravování, které se těší stále větší oblibě. V roce 2000 byla v American Journal of Clinical Nutrition prezentována studie, podle které získáváme sedmadvacet procent své denní energie z polotovarů, fast foodů a sladkostí. Přitom si však většina lidí vůbec neuvědomuje, do jaké míry je jejich jídelníček špatný. Podle údajů Consumer Report se téměř devadesát procent lidí domnívá, že se stravuje zdravě a kvalitně, a to i přesto, že jejich obezita a zdravotní stav vypovídají o pravém opaku.

"Spousta lidí se domnívá, že se stravují dobře, a to přesto, že jedí instantní jídla, zmražené polotovary a cpou se zmrzlinou. Velmi častým argumentem je tvrzení, že pokud člověk nechodí do fast foodů, stravuje se v podstatě zdravě, ale to je velký omyl. Své zdraví a normální hmotnost můžeme ohrožovat celou řadou jiných jídel, která z fast foodu nepochází," říká Eileen Kennedy z Cleveland Clinic v Ohiu.

Nejde přitom o nijak nedůležité téma: obezita vede k výrazně vyššímu riziku různých zdravotních komplikací, včetně diabetu, srdečního onemocnění, i rakoviny. V současné době trpí například v USA víc než sto padesát tisíc lidí mladších dvaceti let cukrovkou typu 1 nebo typu 2. Navíc druhá jmenovaná zaznamenává v posledních letech mimořádný vzestup.

Prokletí polotovarů

Odborníci přitom podotýkají, že rodiče by se vůbec při stravování dětí k polotovarům a fast foodům uchylovat nemuseli. Dělají to prý pouze z vlastního pohodlí, nedostatku fantazie, nebo nedostatečného plánování. Problém je prý také v přílišné zaměstnanosti rodičů, kterým je často líto času, který by přípravě jídla věnovali. V kombinaci s přibývajícím množství rychlých občerstvení a výběrem polotovarů je výsledkem naprosto nevyhovující jídelníček.

Výživoví poradci proto doporučují naplánovat jídelníček na týden dopředu, nakoupit patřičné suroviny s předstihem a každý den vařit podle plánu. Snižuje se tak pravděpodobnost, že nebudete vědět co vařit, nebo nebudete mít po ruce kvalitní ingredience, a proto sáhnete po polévce z pytlíku.

Stejně tak se snažte nepřenášet na své děti stresové stravování, kdy jíte ve spěchu, často ani ne u stolu a současně telefonujete, píšete na počítači a podobně. Uvědomte si, že pokud si návyky správného stravování nezvnitřní dítě ve své vlastní rodině, šance na nápravu v pozdějším životě bude už jen velmi malá. Jestliže se budete zdravě stravovat doma, dítěti nepřijde nijak zvláštní, že dostává zdravé svačinky i do školky, nebo školy.

Se zdravým jídelníčkem samozřejmě úzce souvisí i pohybový režim. Podle odborníků by děti měly sportovat minimálně sto padesát minut za týden a radikálně omezit čas strávený před televizí nebo počítačem.