Menu
Úvod  › 

Infarkt vás nejspíš sklátí v zimě

Zima vás neohrožuje jen tím, že si můžete na náledí zlomit nohu. Podle vědců jsou zimní měsíce tím nejpravděpodobnějším obdobím, kdy dostanete infarkt.

Zima vás může zabít. A to nikoli jen podchlazením, umrznutím, nebo zasypáním lavinou. Vědci teď zjistili, že lidé mnohem víc umírají na kardiovaskulární onemocnění v zimních měsících než kdykoli jindy v průběhu roku. Výsledky studie byly prezentovány na konferenci American Heart Asssociation. Ve srovnání s letním obdobím máte v zimě o šestadvacet až šestatřicet procent větší pravděpodobnost, že vás skolí infarkt, mrtvice, nebo jiné onemocnění oběhového systému, tvrdí autoři výzkumu z Heart Institute at Good Samaritan Hospital v Los Angeles.

Autoři výzkumu analyzovali téměř dva miliony úmrtí, ke kterým došlo na území některých amerických států od roku 2005 do roku 2008. Výsledky výzkumu byly skutečně překvapivé: nezávisle na tom, ve které oblasti Spojených států k úmrtí došlo, lidé umírali na onemocnění srdce mnohem častěji v zimě.

"To, že jsou nízké teploty spojovány se zvýšeným výskytem srdečních záchvatů s fatálními následky, jsme věděli," říká vedoucí výzkumu Schwartz, "Nicméně předpokládali jsme, že v těch oblastech Spojených států, kde neklesají v zimním období teploty tak nízko, se tento vliv ročního období nebude projevovat. Nicméně výskyt úmrtí na srdeční onemocnění byl zkrátka v zimě razantně vyšší všude."

Jak je tedy možné, že má zima takový vražedný potenciál, ať už v ní panují třeskuté mrazy či nikoli? Vědci si zatím nejsou jisti, ale předpokládají, že určitý vliv by mohl mít větší výskyt depresí a chřipkové epidemie, které jsou pro zimu typické. Chřipková sezóna je právě v zimním období v plném proudu a Schwartz upozorňuje i na to, že kratší zimní dny přispívají k tomu, že se lidé cítí víc v depresi. Navíc v zimě méně cvičí a vůbec sportují a nedbají tolik o složení svého jídelníčku, protože čerstvé potraviny jsou méně dostupné.

V zimě například mají lidé tendenci konzumovat více slaných jídel než v létě a právě vyšší obsah soli v jídelníčku vede k zadržování vody a může přispět k výskytu a horšímu průběhu srdečního záchvatu. Kromě toho lidé s depresivními sklony méně cvičí, mají tendenci zanedbávat užívání svých léků a věnovat menší pozornost svému jídelníčku. Lékaři také upozorňují na skutečnost, že u depresivních osob se objevují chemické změny, které zvyšují hladinu stresu a ta se potom zase negativně podepisuje na kardiovaskulárním systému.