Menu
Úvod  › 

Ghí ? máslo tak trochu jinak

Ze sanskrtského termínu ?ghí? představuje tzv. přepuštěné máslo. Z klasického másla se sice připravuje, ovšem má zcela odlišné vlastnosti ve srovnání s obyčejným máslem. U nás není stále nějak rozšířené, kdežto na Východě jej znají více než pět tisíc let.

Máslo "ghí" arujvéda považuje za klíčovou potravu pro zdravé trávení, celkový vzhled a mentální rovnováhu. Přepuštěné máslo platí za npjlepší produkt u přípravy vařených, smažených i pečených jídel. Ghí (přepuštěné máslo) chcete-li také přečištěné máslo, je bezlepkové s nulovým obsahem laktózy. Z tohoto důvodu je ideální také pro jedince, jež trpí potížemi s intolerancí mléčné bílkoviny.

Máslo mnoha názvů

Ghí patří k základním surovinám indické kuchyně. Avšak velmi rádi po něm sahají i nejlepší kuchaři z Francie. V Egyptě byste ho hledali pod názvem samna baladi. Příchuť másla a jeho výroba je velmi podobná. Název niter kibbeh patří zase do Etiopie, rovněž se připravuje podobně, jen přimícháním jiného koření mění chuť. Maroko je v tomto ohledu ještě o kousek dále. Kořeněné přepuštěné máslo ponechají pod zemí zrát až několik měsíců ba i let. Takto uležené máslo se zde jmenuje smen. Podobné máslo tomu marockému mají v Brazílii a nese název manteiqa-da-terra - "máslo země". Přečištěné máslo všelijakých názvů i podob má mnoho výhod pro zdraví i mysl člověka.

Ghí namísto oleje

Přečištěné máslo disponuje vysokým bodem zápalnosti. Během smažení a vaření nekouří a nečadí. Výtečně se snese s velkým množstvím různého koření. Má specifickou vůni a jemně ořechovou příchuť. Ghí jednoznačně vítězí nad všemi oleji na vaření, navíc má i skvělé trávicí schopnosti. Mimo lepšího trávení upravuje hladinu lipidů a cholesterolu. Zapomenout nesmíme také na schopnost vyživování nervových buněk. Chcete-li být zdraví, určitě ho mějte v kuchyni stále po ruce. Posiluje imunitu, podporuje látkovou výměnu a schopnost učení. Výtečné je rovněž při detoxikaci organismu. Dále má hojivé účinky a to jak zevně tak vnitřně.