Menu
Úvod  › 

Červené víno, elixír zdraví

Až si půjdete zase příště sednout na dvě deci, dejte raději přednost červenému vínu před bílým. Prokážete tak svému organismu a zdraví mnohem větší službu.

Antioxidant, který se nachází ve slupce hroznů, resveratrol, vám pomůže zlepšit zdravotní stav vašeho srdce tím, že snižuje LDL (špatný) cholesterol, pomáhá předcházet poškození krevních cév, snižuje riziko tvorby krevních sraženin a zánětů.

Jedním z nejbohatších zdrojů resveratrolu je červené víno, které kvasí společně se slupkami hroznů déle než bílé víno. Kromě toho můžete resveratrol také koupit jako potravinový doplněk.

Ochrana před rakovinou

Doposud byla většina výzkumů zdravotních přínosů resveratrolu provedena na zvířatech a laboratorních kulturách. I když studie provedená na lidech zatím ještě chybí, dosavadní výsledky napovídají, že by resveratrol mohl být účinnou ochranou proti nejrůznějším typů chronických nemocí.

V roce 2008 byla provedena studie na buněčných kulturách, při které resveratrol pomohl účinně potlačit rakovinu prsu v počátečních stádiích. Zdá se, že tento antioxidant potlačuje reakci estrogenu s molekulami DNA a zabraňuje tak tvorbě sloučenin, které způsobují rakovinové bujení.

Podle další studie může resveratrol také snižovat poškození srdce způsobené stárnutím. Vědci vyšetřili víc než tisíc genů v srdci myší a všechny s postupujícím věkem vykazovaly změnu funkce. Nicméně u myší, kterým byla pravidelně podávána malá dávka resveratrolu byly změny způsobené věkem mnohem menší.

Dosažené závěry vedou autory výzkumu k předpokladu, že pravidelný příjem resveratrolu může působit jako prevence před stárnutím srdce. Bohužel stále se jedná "pouze" o výsledky dosažené na zvířatech a je nutné ověřit, zda bude mít antioxidant stejný účinek i u lidské populace.

V souhrnu studií zabývajících se vlivem červeného vína na zdraví organismu, který byl zveřejněn v letošním roce, se také uvádí, že kromě rakoviny a srdce má resveratrol i blahodárný vliv na choroby spojené se stárnutím, jako jsou zápaly a neurodegenerativní onemocnění. Studie také napovídají, že resveratrol by mohl pomáhat i ve snižování rizika diabetu.

Víno, nebo tablety?

I když výzkumy dokázal, že konzumace červeného vína může pomoci jako prevence před chorobami srdce, je důležité upozornit, že příliš náruživé pití jakéhokoli alkoholu, tedy i červeného vína, zvyšuje riziko vysokého krevního tlaku, poškození jater, obezity a některých druhů rakoviny.

Ačkoli většina lékáren a prodejen potravinových doplňků nabízí kapsle a tablety s resveratrolem, v podstatě neexistují žádné studie, které by potvrzovaly, že má konzumace těchto doplňků nějaké zdravotní přínosy. Zdá se, že mnohem více svému zdraví prospějete, pokud místo tablet zvýšíte svůj příjem resveratrolu konzumací hroznového vína, borůvek, brusinek a granátových jablíček. Tyto druhy ovoce jsou totiž na tento antioxidant velmi bohaté.