Menu
Úvod  › 

8 skutečností o jídle, které vás nepotěší

Ve víně pijete i vylisovaný hmyz a myši, do chleba se přidává hnojivo a s cukrem konzumujete i rozemleté zvířecí kosti. Představujeme vám osm faktů o potravinách, které vás rozhodně nepotěší.

1. Většina lidí miluje víno, ale jen málokomu dojde, jak se víno vyrábí. Hrozny se vkládají do lisu i s hmyzem a malými zvířaty, která se v nich v daný okamžik nachází. Při průmyslové výrobě se samozřejmě nezvládne roztřídit vše a při lisování se podle statistik odstraní devětadevadesát procent odpadu. To znamená, že přibližně jedno procento z vašeho vína může tvořit vylisovaný hmyz a jiná drobná zvířátka.

2. Podle průzkumů obsahuje víc než devadesát procent broskví, jablek, nektarinek a jahod, které přijdou do supermarketů, pesticidy. Nepomůže vám ani, když je umyjete či oloupete.

3 Jedna z nejpopulárnějších ryb, tuňák, obsahuje velké množství rtuti. Ta významně zvyšuje riziko srdečních onemocnění.

4 Máte rádi křehký, čerstvý chleba? A víte, že se do něj přidává ammonium sulfate (hnojivo, retardér hojení a součást bomb), který se používá jako kypřidlo a zajišťuje, že je pečivo dostatečně nadýchané.

5 Pokud patříte mezi příznivce bioproduktů, měli byste vědět, že většina dosavadních studií zjistila, že mezi produkty z biofarem a běžnými produkty ze supermarketů není chuťově žádný rozdíl a respondenti nebyli schopni rozlišit, které odkud pochází.

6. Víte, že jedna čtvrtina Evropanů se stravuje každý den v McDonaldovi a podobných fast foodech. A to i přesto, že podle doporučení odborníků byste měli v podobných podnicích jíst maximálně jednou za měsíc.

7. Nízkotučné výrobky nemají méně kalorií než ostatní. I když je z výrobku odstraněný tuk, je nahrazen jinými ingrediencemi, které vrátí potravině vydatnou chuť. Takže pokud se chcete stravovat dietně, nízkotučné výrobky vás automaticky nespasí.

8. Dali byste si do ranní kávy lžičku rozemletých hovězích kostí? Pokud rezolutně odmítáte, pak byste měli možná vědět, že kostní moučka tvoří součást naprosté většiny typů bílého cukru. Pokud si tak dáváte ráno do čaje pár kostek cukru, konzumujete zároveň rozemleté zvířecí kosti.