Menu
Úvod  › 

7 nejdražších jídel světa

Byli byste ochotni zaplatit za jídlo několik desítek tisíc? Představujeme vám pochoutky, za které jsou lidé na celém světě ochotni platit obrovské částky.

1. Kaviár

Kaviár z jesetera je nejdražším jídlem světa s cenou pět tisíc dolarů za kilogram. Nejdražším kaviárem jsou vajíčka jeseterů, kteří žijí převážně v Kaspickém moři. Je potřeba čekat přibližně dvacet let, než jeseteři dosáhnou své maximální velikosti. Právě z vajíček těchto největších ryb se vyrábí nejluxusnější kaviár. Barva tohoto kaviáru přechází od tmavě vínové až k černé. Většinou se servíruje na malých kouscích toustu.

2. Šafrán

Šafrán je suverénně nejdražším kořením světa a za půl kilogramu zaplatíte kolem dvou tisíc dolarů. Jde v podstatě o sušené pestíky krokusů. Každý z nich se musí trhat ručně a k tomu, abyste získali půl kilogramu, potřebujete jich statisíce. Jejich sytě žlutá barva a typická nahořklá chuť je mezi labužníky velmi ceněná.

3. Bílé lanýže

Lanýže jsou proslulé svou vysokou cenou. Ceněná je zejména jejich vůně, která připomíná pražené oříšky, a velmi delikátní chuť. Nejdražší ze všech lanýžů jsou potom bílé lanýže, jejich cena stoupá i nesnadným způsobem získávání. K jejich vyhledávání je zapotřebí speciálně vycvičených vepřů.

4. Hovězí z Kobe

Pravé Kobe hovězí pochází pouze a výhradně z prefektury Hyōgo v Japonsku. Chov tohoto skotu je obestřen tajemstvím a originální chovatelské metody se předávají z generace na generaci. Skot se krmí speciální směsí krmiva, která zajišťuje výjimečnou texturu masa. Půl kila tohoto masa přijde na tři sta dolarů a ještě než přijdou tato zvířata na jatka, je o ně výborně postaráno a mimo jiné se jim dostává pravidelných masáží, které zajišťují, že je maso dostatečně křehké.

5. Vlaštovčí hnízda

I když je ve světě tato delikatesa známá spíše pod názvem polévka z vlaštovčích hnízd, ve skutečnosti jde o hnízda rorýsů. Při jejich stavbě používají ptáci sliny, které na vzduchu tvrdnou a jsou, zejména v Číně, považovány za nepřekonatelnou pochoutku. Jakmile se hnízda uvaří s vodou, získají želatinovou konzistenci. Polévka z hnízd je jedním z nejdražších jídel světa.

6. Fugu

Fugu je japonským označením pro maso z ryby čtverzubce. Kromě toho, že jde o jedno z nejdražších jídel na světě, jedná se i o jedno z nejnebezpečnějších jídel. Ryba je totiž prudce jedovatá a pokud se jídlo nepřipraví správně, následky mohou být tragické. Každý rok zemře v Japonsku na následky konzumace nesprávně připraveného fugu několik lidí. K tomu, abyste mohli fugu připravovat, musíte absolvovat dokonce speciální kurz.

7. Foie Gras

Hned po kaviáru jsou husí játra nejdražším jídlem, které si můžete v Evropě objednat. Foie Gras jsou játra hus nebo kachen, které jsou vykrmovány poněkud morbidním způsobem. Ptáci se zahrabou až po krk do země, aby se nemohli hýbat a pak se krmí speciální stravou, aby jejich játra ztučněla. Textura jater je potom velmi podobná máslu a játra mají výjimečně delikátní chuť.