Menu
Úvod  ›   › 

5 diet, které vám zničí zdraví

U jedné nesmíte jíst žádné tuky, druhá vám zakazuje solit, další vás straší sacharidy. A všechny dohromady vám dokonale zničí zdraví. Představujeme vám pět nejnebezpečnějších diet.

Předtím, než dáte svou hlavu na špalek za diety, které vám zakazují solit, jíst maso, přiblížit se na metr k sacharidům, čtěte, jak vás ohrožují:

1. Nízkotučná dieta

Omezením tuků skutečně zhubnete, ale jen v případě, že také snížíte celkový příjem kalorií. Velmi nebezpečná je pro lidi žlučovými kameny, onemocněním slinivky a poruchami trávení, které snižují absorbci tuku. U nich totiž vede k bolestivým stavům a úpornému průjmu. Pokud vyloučíte ze svého jídelníčku všechny tuky, příliš položek vám tam nezůstane. Vaše tělo nutně potřebuje tuk k tomu, aby mohlo vstřebávat vitamíny A, D, E a K. Studie, zveřejněná v roce 2004 v The American Journal of Clinical Nutrition, dokázala, že pokud sníte salát bez olejové zálivky, vaše tělo je z něj schopno využít jen velmi malé množství vitamínů. Není jediný důvod, proč byste si neměli pochutnávat na nenasycených tucích, které najdete například v rybách, ořeších, avokádu, či olivách.

2. Bezlepková dieta

Bezlepková dieta je v kurzu. Mnoho lidí obviňuje lepek, který se nachází v obilninách, z řady nemocí, jako je například artritida, deprese, nebo autismus. Jenže odborníci s tím nesouhlasí a tvrdí, že bezlepkovou dietu by měli držet pouze a jen lidé trpící celiakií, nebo přecitlivělostí na lepek. Pro ostatní má jen minimální přínos a spíš je ohrožuje nedostatkem železa nebo vitamínů skupiny B. Lidé s bezlepkovou dietou přitom nejí dietněji, ve smyslu kalorického příjmu, než ostatní. Cereálie, které mají vysoký obsah vlákniny, nahrazují často například bílou rýží, která má vysokou kalorickou hodnotu.

3. Neslaná dieta

Vyloučení soli z vašeho jídelníčku má smysl, pokud máte vysoký krevní tlak, onemocnění ledvin, nebo kardiovaskulární onemocnění. Pokud vám však vyloučení soli nedoporučí lékař, není k němu důvod. Doporučovaný denní příjem je 1500 miligramů sodíku, průměrný člověk však za den zkonzumuje 2 300 miligramů sodíku, což odpovídá jedné čajové lžičce soli za den. Je tedy v pořádku, pokud její příjem omezíte, ale není nutné ji z jídelníčku zcela vyloučit. Omezení dosáhnete poměrně snadno, pokud omezíte návštěvy restaurací a přípravu polotovarů, z nichž pochází kolem osmdesáti procent příjmu sodíku.

4. Vegetariánská a veganská dieta

Dieta založená na konzumaci rostlinných produktů může mít řadu zdravotních výhod, jako je snížení hladiny cholesterolu a tím i menší riziko kardiovaskulárního onemocnění, či rakoviny tlustého střeva. Na druhou stranu vám kvůli ní hrozí nedostatek železa, vápníku, zinku, jódu, omega 3 mastných kyselin, vitamínů D a B12. Navíc to, že je něco vegetariánské, rozhodně neznamená, že je to automaticky zdravé. Vegetariánská je například i pizza, colové nápoje, zmrzlina, nebo chipsy.

5. Dieta bez sacharidů

Diety bez sacharidů, které reprezentuje typicky Atkinsonova dieta, pomohla spoustě lidí zhubnout a omezit apetit. Ale stejně jako nízkotučná dieta funguje pouze v případě, že současně omezíte kalorický příjem. Zpočátku je u této diety úbytek kilogramů relativně velký, ale v dlouhodobějším horizontu svůj náskok před ostatními dietami ztrácí. Pokud se budete cpát jen šunkou, burgery, nebo steaky, rozhodně svému zdraví neprospějete, ale pouze si zaděláte na kardiovaskulární problémy. Navíc vašemu tělu budou chybět takové potraviny, jako mléko, jogurt, ovoce, cereálie a podobně. Bez nich nebudete mít dostatek vlákniny, která udržuje zdravý trávicí trakt.