Menu
Úvod  ›   › 

11 důvodů, proč si dát čokoládu

Snižuje tělesnou hmotnost, riziko rakoviny, zlepší vám pleť, nebo pomůže s matematikou. Přečtěte si jedenáct důvodů, proč byste si měli právě teď dát kvalitní čokoládu.

1. Čokoláda snižuje riziko mrtvice

Švédská studie zjistila, že lidé, kteří jedí víc než pětačtyřicet gramů čokolády za týden, mají o dvacet procent menší riziko cévní mozkové příhody. Čokoláda obsahuje flavonoidy, kteří působí antioxidačně a působí jako prevence proti mrtvici.

2. Čokoláda redukuje riziko infarktu

Další studie ukázaly, že konzumace čokolády předchází tvorbě krevních sraženin, čímž zase redukuje pravděpodobnost výskytu srdečního záchvatu.

3. Čokoláda chrání proti zánětům

Pokud si dáte jednu tabulku kvalitní tmavé čokolády za týden, klesne pravděpodobnost, že se u vás rozvinou zánětlivé procesy.

4. Čokoláda vám pomůže s matematikou

Britští psychologové objevili, že flavanoly obsažené v čokoládě, pomáhají lidem v mentálních procesech nutných k matematickým úkonům. Vědci zkoumali, jak respondenti zvládají početní úkony s a bez čokolády. Ukázalo se, že ti, kteří před početními úkony jedli kvalitní tmavou čokoládu, dosahovali lepších výsledků.

5. Čokoláda působí jako prevence rakoviny

Kakao v čokoládě obsahuje látku zvanou pentameric procyanidin, která pomáhá předcházet bujení rakovinových buněk. Dokázal to výzkum z roku 2005, který provedli vědci na Georgetown University.

6. Čokoláda snižuje riziko diabetu

Malá studie provedená na italské univerzitě L´Aquila ukázala, že konzumace čokolády snižuje riziko, že se u vás rozvine cukrovka.

7. Čokoláda je dobrá pro vaši pokožku

Ačkoli stále přežívá mýtus, že čokoláda způsobuje akné a škodí pleti, opak je pravdou. Německý výzkum dokázal, že flavonoidy obsažené v tmavé kvalitní čokoládě pomáhají chránit pokožku před škodlivým vlivem slunečního záření a napomáhají její regeneraci.

8. Čokoláda vám uleví při kašli

Jedním z nejjednodušších a nejšetrnějších způsobů, jak zvládnout záchvaty kašle, je právě čokoláda. Látky, které jsou v ní obsažené, totiž tlumí aktivitu bloudivého nervu, který zodpovídá práce za nezvladatelné záchvaty kašle.

9. Čokoláda zlepšuje proudění krve

Výzkum z roku 2008, provedený na Harvardu, zjistil, že pravidelná konzumace kvalitní čokolády, zlepšuje krevní zásobení mozku i dalších vnitřních orgánů.

10. Čokoláda pomáhá mozku

Vědci z John Hopkins University zjistili, že tmavá čokoláda významně pomáhá mozkovým buňkám a chrání je před poškozením. Tím nejen zvyšuje výkonnost mozku, ale působí i jako prevence proti cévní mozkové příhodě.

11. Prodlouží vám život

Podle výzkumu harvardských vědců stačí, abyste si dali půl tabulky tmavé čokolády za týden a délka vašeho se tím významně prodlouží. Navíc toto množství čokolády povzbudí váš metabolismus a budete rychleji hubnout.