Menu
Úvod  › 

10 nejhorších jídel, která si dáváte každý den

Jsou zodpovědná za vaše zdravotní problémy a za pár let vás mohou stát i život. Následujících deset jídel patří mezi nejnejbezpečnější.

Pro začátek si udělejte drobný test: Otevřete ledničku, mrazák a spíž a na jeden papír si napište potraviny, o kterých jste si jisti, že jsou zdravé, na druhý papír potom ty, o nichž víte, že vašemu zdraví příliš neprospívají a na třetí potom ty, u kterých si nejste jisti. Pokud položky z prvního listu papíru spolehlivě převáží součet položek druhého a třetího papíru, nemáte zřejmě problém a je zbytečné číst dál. Pokud ale zdravé potraviny nijak výrazně nepřevyšují ostatní položky, nebo je jich dokonce méně, přečtěte si, které z oblíbených stravovacích hříchů jsou nejhorší:

Zmrzlina

Každý ji má rád, ale zkuste se zamyslet nad tím, z čeho je ve skutečnosti zmrzlina tvořená. Pokud sázíte na ovoce a mléko, jste absolutně vedle. Naprostou většinu zmrzlin tvoří převážně cukr, nasycené tuky, barviva a dochucovadla. Místo mléčné pochoutky tak dodáváte svému tělu tučný chemický koktejl.

Kukuřičné nachos

Kukuřičné nachos se jeví jako ideální varianta chipsů, jenže geneticky modifikovaná kukuřice, podle odborníků, může způsobovat výkyvy nálady, přibírání na váze, podrážděnost a další nepříjemné zdravotní komplikace. Přepálený tuk, ve kterém se nachos smaží, vašemu zdraví také nijak zvlášť neprospěje.

Pizza

Zdaleka ne všechny pizzy jsou špatné, ale buďte ujištěni, že ty, které přechováváte ve svém mrazáku, jsou neuvěřitelnou směsí konzervantů, barviv, dochucovatel a dalších chemikálií. Kromě toho, že tak "zazdí" vaši snahu o štíhlou linii, ale podepíší se i na vašem zdravotním stavu.

Smažené hranolky

Smažené hranolky jsou typickou zásobárnou nasycených tuků, které jsou spojeny s dlouhým seznamem onemocnění - a navíc obsahují karcinogenní látku, akrylamid. Kromě toho je přepálený olej spojován se vznikem zánětlivých procesů v lidském těle.

Bramborové chipsy

U bramborových chipsů platí ty samé skutečnosti jako u smažených hranolků - s tím rozdílem, že obsah akrylamidu v nich je ještě vyšší.

Šunka

Zní vám to neuvěřitelně, protože šunka patří ke stálicím vaší zdravé snídaně? Bohužel je to tak. Podle výzkumu, zveřejněného v magazínu Circulation, zvyšuje každodenní konzumace masných výrobků, a tedy i například šunky, o dvaačtyřicet procent riziko srdečního onemocnění a o devatenáct procent riziko diabetu. Podle studie University of Columbia zase stačí, když jíte šunku čtrnáctkrát za měsíc, aby vám poškodila plíce.

Hot Dog

Výzkum provedený na univerzitě na Havaji zjistil, že konzumace hot dogů a dalších průmyslově zpracovaných masných výrobků zvyšuje riziko rakoviny slinivky o sedmašedesát procent. Jednou z ingrediencí obsaženou v párcích je dusitan sodný, který je spojován se vznikem leukemie a nádorů mozku.

Koblihy

Téměř čtyřicet procent této oblíbené sladké pochoutky je tvořeno nasycenými tuky - nejhorším typem tuků, které můžete vůbec konzumovat. Nasycené tuky jsou spojovány s nemocemi srdce, mozku i rakoviny. A pokud jste to nevěděli, průměrná kobliha obsahuje kolem tří set kalorií.

Colové nápoje

Věděli jste, že jedna plechovka colového nápoje obsahuje přibližně deset lžiček cukru, 150 kalorií, 30 až 55mg kofeinu a množství barviv? Kromě toho jsou colové nápoje mimořádně kyselé a k vyrování pH ve vašem organismu byste potřebovali vypít třicet šálků vody. Tato kyselost představuje obrovský nápor na ledviny.

Dietní cola

Dáte si jí v naději, že tak prospějete svému zdraví, ale přitom jde o jednu z nejhorších variant. Kromě toho, že obsahuje všechny problematické látky, které najdete i v klasické cole, navíc je v ní obsažen aspartam. Ten je spojován se záchvaty úzkosti, vrozenými defekty, bolesti na hrudníku, nádorům mozku, depresí, epilepsií, únavou, bolestí hlady, hyperaktivitou, bolestí kloubů, Alzheimerem a ještě asi dvaceti jinými zdravotními komplikacemi a onemocněními.