Menu
Úvod  › 

10 jídel, která by zubaři nikdy nejedli

Vědí moc dobře, která jídla znamenají pro zuby skutečnou pohromu a dostanou vás spolehlivě do zubařského křesla. Následující potraviny by zubaři nikdy nejedli!

Nepatří návštěva zubaře mezi vaše oblíbené kratochvíle? Snižte pravděpodobnost, že budete muset trávit v zubařském křesle a omezte konzumaci následujících potravin:

Colové nápoje (i light verze)

Ujíždítě na colových nápojích? Potom se můžete vsadit, že dříve nebo později se tato libůstka neblaze podepíše na vašem úsměvu. Naprostá z nich totiž obsahuje kyseliny, které naleptávají zubní sklovinu. Pokud už musíte tyto typy nápojů pít, používejte k tomu brčko, které minimalizuje kontakt nápoje s vašimi zuby.

Jablka

Nikdo nepochybuje o tom, že jablka jsou zdravá, ale pokud máte problémy s oslabenými zuby, raději zapomeňte na to, že byste se do nich s gustem zakousli. Právě jablka a mrkev jsou, podle zubařů, nejčastějšími viníky zlomených zubů. Při jejich konzumaci si je proto raději nakrájejte na menší kousky, které se vám budou lépe kousat.

Tvrdé bonbóny

Cucáním tvrdých bonbónů vystavujete po dlouhou dobu svou ústní dutinu útoku cukru. Nemluvě o zlomených zubech a vypadaných plombách následujících po kousnutí do tvrdých bonbónů.

Led

Možná vám to připadá nelogické, protože led je samozřejmě bez cukru. Nicméně podle zubařů stojí právě chroupání a kousání ledových kostech za ulomenými, zlomenými a prasklými zuby.

Rajčatové omáčky na těstoviny

Zubní sklovina je velmi citlivá na tmavá barviva, včetně rajčatových omáček - porézní sklovina snadno barvivo absorbuje, což vede k těžko odstranitelným skvrnám. Kromě toho kyselost rajčas dočasně zvyšuje poréznost zubní skloviny. Pokud máte chuť na rajčatovou omáčku, měli byste je zapíjet co největším množstvím vody.

Bílé víno

Je nám líto, ale zatímco po červeném vínu vám zůstanou skvrny na zubech, bílé víno vám poškodí zubní sklovinu. Bílé víno je mnohem kyselejší a činí tak sklovinu náchylnější k poškození.

Žvýkací bonbóny

Zubaři také varují před žvýkacími bonbóny typu karamel. Lepivé bonbóny zůstávají mezi zuby a podporují vznik plaku.

Bramborové chipsy

Konzistence bramborových chipsů způsobí, že po jejich konzumaci mají tendenci zůstávat mezi zuby. Zbytky chipsů zase podporují množení bakterií, které vedou k zubnímu kazu.

Popcorn

Popcorn představuje pro zuby stejné nebezpečí jako chipsy. Jeho kousky zůstávají opět mezi zuby a představují tak živnou půdu pro růst bakterií.

Sušené ovoce

I když například hrozinky, nebo sušené meruňky obsahují spoustu látek, které jsou pro naše tělo užitečné, je v nich bohužel skryto také velké množství cukru, který má likvidační vliv na vaše zuby. Raději proto sušené ovoce nahraďte čerstvým.